Clicky

 
Transport Online - Private leaseauto kan nieuwe hypotheek fors in de wielen rijden

Private leaseauto kan nieuwe hypotheek fors in de wielen rijden

Private leaseauto kan nieuwe hypotheek fors in de wielen rijden
14-12-2021 11:58 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

AMERSFOORT - Wie een auto of een ander prijzig consumptiegoed privé leaset, krijgt vanaf komend jaar fors minder hypotheek. Hiervoor waarschuwt Vereniging Eigen Huis. De regels rond hypotheekverstrekking en private lease worden per 1 januari een stuk strenger. Dat kan aanzienlijke gevolgen hebben bij de aanvraag van een nieuwe hypotheek of verhoging van de bestaande hypotheek.

Wie bijvoorbeeld een auto private leaset voor een totaalbedrag van € 15.000 met een looptijd van 3 jaar kan dit jaar nog maximaal € 328.224 aan hypotheek krijgen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Na 1 januari bedraagt de maximale hypotheek in deze situatie € 294.599 en per 1 april daalt dit bedrag naar € 229.829. Zonder een private leasecontract is het maximale hypotheekbedrag in dit voorbeeld € 414.789. Alleen al door de financiële verplichtingen van private lease daalt de maximale hypotheek vanaf april met bijna € 185.000.

‘Weet waar je aan begint’

“Private lease heeft straks nog grotere consequenties voor je leencapaciteit dan nu al het geval is”, zegt Michel Ligtlee, financieel specialist bij Vereniging Eigen Huis. “Heb je een hypotheek nodig voor de koop van een huis of een verbouwing, laat je dan goed voorrekenen wat de gevolgen zijn van een private leaseauto. Weet waar je aan begint voor je je handtekening zet onder een dergelijk contract.

Toezicht op private lease wenselijk

De private lease markt maakt de laatste jaren een stormachtige groei door. Het gaat veelal om langlopende overeenkomsten met forse financiële verplichtingen. Vereniging Eigen Huis vindt dat de belangen van consumenten beter beschermd moeten worden. Consumenten moeten volledig worden geïnformeerd over de mogelijke gevolgen van een private lease overeenkomst, bijvoorbeeld bij de aankoop van een woning. Ook moet de betaalbaarheid nu en in de toekomst zorgvuldig vastgesteld worden. Om de belangen van consumenten te beschermen vindt de vereniging het wenselijk dat er toezicht komt op alle leasemaatschappijen.

Uitleg invloed private lease op maximale hypotheek

Iemand met een private leasecontract dat voor € 15.000 bij het BKR staat geregistreerd, kan voor de koop van een huis met Nationale Hypotheek Garantie nu maximaal € 328.224 lenen. Vanaf 1 januari is dat met hetzelfde leasecontract en een looptijd van 3 jaar nog maar € 294.599. Dat scheelt maar liefst € 33.625 aan hypotheekmogelijkheden.

Een tweede verandering is dat het BKR vanaf 1 april 2022 het totale private leasebedrag voor 100% registreert. Nu is dat nog voor 65%. Door deze aanpassing wordt het maximale hypotheekbedrag verder ingeperkt. In dezelfde situatie als hierboven kan voor de koop van een huis na 1 april nog € 229.829 aan hypotheek worden geleend. Dat is maar liefst € 64.770 lager dan in de periode daarvoor.

Heeft dezelfde huizenkoper geen private leasecontract, dan kan hij na 1 april 2022 maximaal € 414.789 lenen; een verschil van bijna € 185.000.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,088
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden