Clicky


Veel overlevenden Kentucky blijven met lege handen achter

Veel overlevenden Kentucky blijven met lege handen achter
14-12-2021 11:39 | Buitenland | auteur ANP

DAWSON SPRINGS - Na de verwoestende tornado's in de Amerikaanse staat Kentucky wordt steeds meer duidelijk over de impact voor overlevenden. Die hebben soms nauwelijks bezittingen meer over, bericht CNN.

Het noodweer heeft vrijdag en zaterdag een ongekende ravage aangericht in delen van de VS. De burgemeester van Dawson Springs in Kentucky schat dat zo'n 75 procent van de plaats is weggevaagd. Daar leefde ongeveer een derde van de circa 2500 inwoners onder de armoedegrens. Zij zijn vaak ook niet verzekerd. Huizen die nog wel overeind staan, zitten volgens de lokale autoriteiten vermoedelijk nog een maand zonder stroom.

Tornado's teisterden acht staten en hebben het leven gekost aan 88 mensen. De meeste doden vielen in Kentucky. Daar zei gouverneur Andy Beshear dat de huizen soms volledig zijn weggevaagd. "Mensen, dieren, de rest. Allemaal weg." Zijn echtgenote Britainy haalt speelgoed op voor getroffen kinderen en voor dakloze gezinnen zijn noodopvanglocaties opgezet.

"Bij sommige mensen weet ik niet of ze hier ooit volledig van gaan herstellen", zei politicus Whitney Westerfield uit de Senaat van Kentucky tegen de nieuwszender. "Zeker niet in emotioneel of psychisch opzicht. Huizen en gebouwen kunnen uiteindelijk worden hersteld, maar dit soort gebeurtenissen blijven gemeenschappen en gezinnen nog lang achtervolgen."