Clicky


Supermarkten: houd supermarkten open na 20.00 uur voor kerst

Supermarkten: houd supermarkten open na 20.00 uur voor kerst
13-12-2021 19:22 | Binnenland | auteur ANP

LEIDSCHENDAM - Supermarkten doen een dringend beroep op het demissionaire kabinet om de supermarkten ook na 20.00 uur 's avonds open te kunnen houden in de aanloop naar de kerstdagen. "We zien er flink de noodzaak toe vanwege de spreiding van klanten", aldus een woordvoerster van supermarktkoepel Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

In december is het altijd drukker in de supermarkten vanwege de feestdagen, zegt het CBL. "De kerstvakantie begint pas na kerst. Veel mensen werken nog tot de vrijdag voor kerst, omdat kerst in het weekend valt", zegt de woordvoerster. "Dat zorgt voor de noodzaak om winkels langer open te laten blijven. We blijven erop hameren."

In het weekend lekte uit dat het kabinet tijdens de dinsdag geplande persconferentie over coronamaatregelen voornemens is de huidige avondsluiting van winkels te handhaven. Niet-essentiële winkels moeten om 17.00 uur de deuren sluiten, supermarkten mogen als essentiële winkels tot 20.00 uur openblijven. Dat betekent sinds eind november, toen de huidige maatregelen in gingen dat boodschappen doen in de relatief rustige late avonduren niet meer kon.

Eerder waarschuwde het CBL voor een toename in de drukte door de vroegere sluiting van de horeca. Sinds 28 november moet de horeca net als de niet-essentiële winkels om 17.00 uur dicht. In eerdere lockdowns hadden Nederlanders nog massaal meer boodschappen nodig omdat ze minder uit eten gingen. Dat leidde toen ook tot een spurt in de supermarktverkopen. Volgens het CBL is de vervroegde sluiting nu ook te zien in de drukte, maar is de drukte "niet gigantisch zoals vorig jaar", aldus de woordvoerster. Nu is de horeca namelijk nog deels open. Het CBL verwacht daarom dit jaar ook niet de recordomzetten die de supermarkten vorig jaar hadden.