Clicky

 
Transport Online - Regelhulp code 95 geeft inzicht in vrijstellingen

Regelhulp code 95 geeft inzicht in vrijstellingen

Regelhulp code 95 geeft inzicht in vrijstellingen
13-12-2021 16:56 | Transport | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - Om het voor beroepschauffeurs makkelijker te maken om na te gaan of de code 95 nodig is, heeft de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een regelhulp Code 95 ontwikkeld. Mensen die beroepschauffeur op een vrachtauto of bus willen worden, moeten hiervoor de code 95 (basiskwalificatie) halen. Soms zijn beroepschauffeurs vrijgesteld van deze verplichting.

Code 95

Beroepschauffeurs die zijn geslaagd voor de theorie- en praktijkexamens, kunnen de code 95 (basiskwalificatie) op hun rijbewijs C, C1, D of D1 laten bijschrijven. De code 95 is 5 jaar geldig. Iedere 5 jaar kan de chauffeur de code 95 verlengen door nascholing te volgen. Dit is geregeld in de Richtlijn vakbekwaamheid.

Snel duidelijkheid

De regelhulp Code 95 staat op de website van de ILT. De ILT ontwikkelde de regelhulp omdat zij veel vragen ontvangt over de vrijstellingen. Zo hebben onder andere brandweerlieden en politiemensen geen code 95 nodig. Ook voor het besturen van een vrachtauto of bus voor privédoeleinden is geen code 95 nodig. Met het beantwoorden van een aantal vragen komt de chauffeur er snel achter of de code 95 nodig is, of dat de chauffeur valt onder een vrijstelling.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden