Clicky

 
Transport Online - Geen groen licht Nord Stream-pijpleiding bij escalatie Oekraïne

Geen groen licht Nord Stream-pijpleiding bij escalatie Oekraïne

Geen groen licht Nord Stream-pijpleiding bij escalatie Oekraïne
12-12-2021 23:45 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/DPA/AFP

LIVERPOOL - Volgens een overeenkomst tussen Berlijn en Washington mag de Nord Stream 2-gaspijpleiding uit Rusland niet worden gebruikt in het geval van een nieuwe "escalatie" in Oekraïne, zei de nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zondag.

"In het geval van verdere escalatie zal deze gasleiding niet in gebruik kunnen worden genomen", vertelde Baerbock aan de Duitse televisiezender ZDF. Ze deed haar uitspraken vlak na de G7-bijeenkomst van het weekend over spanningen met Rusland, en voorafgaand aan een vergadering met haar Europese ambtgenoten op maandag.

De Duitse bondskanselier Olav Scholz had zich eerder op zondag tijdens een bezoek aan Polen ook uitgelaten over het controversiële Nord Stream 2-project, een pijplijn die gas direct van Rusland naar Duitsland zal leveren. Volgens de VS zal de gaspijpleiding de Europese afhankelijkheid van Russisch gas vergroten. Dat zou Rusland in staat stellen politieke druk uit te oefenen op kwetsbare Oost- en Midden-Europese landen, waaronder Oekraïne.

Amerikaanse kritiek

Scholz zei toen dat Duitsland zich ondanks de Amerikaanse kritiek zal blijven inzetten voor Oekraïne als doorvoerroute voor gas naar Europa. "We blijven ons verantwoordelijk voelen om ervoor te zorgen dat de Oekraïense activiteiten in de doorvoer van gas succesvol blijven", zei Scholz.

De uitlatingen van Baerbock vlak na de G7 duiden er echter op dat Duitsland die positie zal herzien mocht bijvoorbeeld Rusland besluiten zijn conflict met Oekraïne militair te escaleren.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,062
Diesel2,064

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden