Clicky

 
Transport Online - KLM-piloot helpt Vlaams-Britse Zara Rutherford die rond de wereld vliegt

KLM-piloot helpt Vlaams-Britse Zara Rutherford die rond de wereld vliegt

KLM-piloot helpt Vlaams-Britse Zara Rutherford die rond de wereld vliegt
12-12-2021 10:06 | Algemeen | auteur ANP

SEOUL - De 19-jarige Zara Rutherford, die als jongste vrouw ooit solo de wereld rondvliegt, is zaterdag aangekomen in Zuid-Korea. Maar om daar te kunnen landen kreeg de Vlaams-Britse tiener boven de Japanse Zee hulp van een "barmhartige" KLM-piloot. Die zorgde ervoor dat ze contact kon leggen met de luchtverkeersleiding, nadat ze met haar eigen radio geen verbinding tot stand wist te brengen.

De KLM-piloot van vlucht KLM 868 die in de buurt was van Rutherford, stuurde haar berichten door naar de luchtverkeersleiders en hielp haar met het vinden van de juiste frequenties. "De piloot was uitermate vriendelijk en behulpzaam", laat Rutherford weten op haar Facebookpagina. Ze noemt hem de "barmhartige samaritaan", die ze graag nog eens wil bedanken.

Rutherford begon haar wereldrecordpoging halverwege augustus in het Belgische Kortrijk. Daarvandaan vloog ze in haar ultralicht sportvliegtuigje naar Schotland, om vervolgens IJsland, Groenland, Canada en de Verenigde Staten aan te doen en daarna verder te vliegen naar Colombia.

Langs de Amerikaanse westkust is ze weer richting het noorden gereisd. Vanuit Alaska is Rutherford naar Rusland overgestoken en inmiddels is ze dus in Zuid-Korea aangekomen. Via onder meer Indonesië, India en het Midden-Oosten wil ze weer naar België terugkeren.

Rutherford staat er helemaal alleen voor, er is ook geen volgvliegtuig. Het huidige Guinness World Record is in handen van de Amerikaanse Shaesta Waiz die 30 was toen ze in 2017 haar solotoer volbracht.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  PH-BXU (MSN 33028)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,360
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden