Clicky


Zeker 70 doden door tornado's in Amerikaanse staat Kentucky

Zeker 70 doden door tornado's in Amerikaanse staat Kentucky
11-12-2021 20:03 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

WASHINGTON - In het midden van de Verenigde Staten zijn tientallen doden gevallen door een reeks verwoestende tornado's die het gebied vrijdag en zaterdag teisterden. Alleen al in de staat Kentucky zijn zeker zeventig doden gevallen. Gouverneur Andy Beshear vreest dat dat aantal zal oplopen tot boven de honderd.

Beshear heeft de noodtoestand uitgeroepen in zijn staat en Washington om hulp gevraagd. President Joe Biden twitterde dat de tornado's een "onvoorstelbare tragedie" in het gebied hebben veroorzaakt. Hij beloofde alle nodige federale hulp te verlenen en heeft zijn condoleances overgebracht aan de gouverneurs van de getroffen staten.

Tientallen tornado's trokken een spoor van vernieling over honderden kilometers in het midden van de Verenigde Staten. Vooral Mayfield, een plaats met 10.000 inwoners in Kentucky, lijkt zwaar getroffen te zijn. Veel gebouwen zijn er volledig verwoest en straten zijn bezaaid met puin. Burgemeester Kathy O'Nan omschreef het centrum in gesprek met CNN als een stapel "lucifers". Gouverneur Beshear zei in Mayfield dat de verwoesting "groter is dan alles wat ik ooit heb gezien".

Lokale media melden dat in Mayfield tientallen doden zijn gevallen na het instorten van een kaarsenfabriek. Van de 110 medewerkers zijn er 70 nog niet terecht. Het zal volgens Beshear een "wonder" zijn als daar iemand nog levend wordt gevonden. Uit andere staten komen meldingen van enkele doden. Er zijn drie doden bekend in Tennessee, twee in Arkansas, één in Missouri.

In een magazijn van Amazon in Edwardsville, een plaats in de staat Illinois, zijn zeker twee medewerkers omgekomen. Een onbekend aantal mensen is bedolven onder puin nadat een tornado het dak van het gebouw had gerukt en een deel van het gebouw instortte. Hoeveel mensen daar nog vastzitten in het magazijn is onbekend. Hier wordt gevreesd voor het leven van tientallen mensen.

Alleen al in de staten Tennessee en Kentucky zitten zeker 200.000 huishoudens zonder stroom.