Clicky


 


Broekers wil nog dit jaar opvang 2000 asielzoekers afdwingen

Broekers wil nog dit jaar opvang 2000 asielzoekers afdwingen
10-12-2021 19:35 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) gaat verdergaande maatregelen nemen om in december nog zeker tweeduizend opvangplekken voor asielzoekers te regelen. De afgelopen tijd zijn er in samenwerking met de overheden circa 8500 extra plekken geregeld als noodopvang, onder meer in evenementenhallen, in hotels en op defensieterreinen. Het demissionaire kabinet had hiertoe opgeroepen. Maar het is niet voldoende om op korte termijn de acute problemen op te vangen, schrijft Broekers in een brief aan de Tweede Kamer.

Ze concludeert "dat de tot nu toe gevolgde werkwijze niet langer volstaat. Dat betekent dat er maatregelen genomen moeten worden die garantie geven op extra opvangplekken." Zonder deze maatregelen ontstaat er in de komende weken een situatie waarbij asielzoekers niet langer kunnen worden opgevangen, schrijft Broekers-Knol. "Dat zou een onaanvaardbare situatie zijn." Maar wat die verdergaande maatregelen precies inhouden, meldt ze nu niet, maar zal ze op korte termijn bekendmaken.

Een woordvoerder van de staatssecretaris kon niet zeggen of gemeenten nu verplicht gaan worden om opvangplekken te creëren. Eerder noemde Broekers-Knol dat nog "zeer onwenselijk". Tot nu toe deed ze telkens oproepen aan gemeenten voor extra asielopvang, maar konden zij zelf kiezen of zij daar gehoor aan wilden geven.

Broekers wijst erop dat Nederland zich volgens het EU-recht en internationale verdragen verplicht heeft om asielzoekers op te vangen. "Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van alle Nederlandse overheden om aan deze verplichting te voldoen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions