Clicky

 
Transport Online - Maandag opnieuw stakingen metaalsector voor betere cao

Maandag opnieuw stakingen metaalsector voor betere cao

Maandag opnieuw stakingen metaalsector voor betere cao
10-12-2021 16:50 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Personeel in de metaalsector gaat opnieuw staken. Vakbonden FNV, CNV en De Unie kondigen voor maandagochtend 13 december in Noord-Holland een 24-uursstaking aan in een roep om een betere cao. De afgelopen weken vonden soortgelijke acties plaats door het hele land.

Volgens de bonden vrezen werkgevers een ernstig tekort aan vakmensen in de metaal- en technieksector, maar laten de werkgevers het aankomen op een cao-conflict. "Blijkbaar hebben de bedrijven wel geld over om 'blijf en werf bonussen' uit te delen, maar niet om de koopkracht van hun werknemers te verbeteren", aldus FNV Metaal-regiobestuurder Jan Wit.

Het stoort de bonden dat de werkgevers te weinig loonsverhoging bieden op jaarbasis, terwijl de gemiddelde inflatie flink oploopt. Corona is volgens de bonden ook geen reden meer om "star de hakken in het zand te blijven zetten".

Hoger bruto-uurloon

De bonden willen ook een minimaal bruto-uurloon van 14 euro per uur en vakantiedagen erbij. Ook moeten oudere werknemers eerder kunnen stoppen met werken. Er werken bijna 320.000 mensen in de metaalsector in Nederland. Deze mensen werken bij technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige cao liep op 1 oktober af.

De Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT), die de onderhandelingen voert namens de werkgevers, was nog niet direct bereikbaar voor commentaar.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,995
Diesel1,910

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden