Clicky


Minister doet laatste poging om vuurtoren 'Lange Jaap' in Den Helder te redden

Minister doet laatste poging om vuurtoren 'Lange Jaap' in Den Helder te redden
09-12-2021 19:10 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De vuurtoren 'Lange Jaap' in Den Helder staat op instorten en demissionair minister Barbara Visser (Infrastructuur) doet een uiterste poging om het bouwwerk te redden. Als de poging mislukt, lijkt sloop nog de enige optie voor Lange Jaap.

Om te bepalen of de toren nog te redden is, moet hij eerst tijdelijk worden gestut en verstevigd. Maar zelfs daarvoor is de vuurtoren te instabiel. Samen met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en de gemeente Den Helder gaat Visser kijken of er echt geen manier is om de toren tijdelijk te verstevigen.

Lange Jaap is gemaakt van gietijzer en door jarenlange blootstelling aan weer en wind zijn daarin scheuren ontstaan. De monumentale toren is slecht onderhouden. "Dit had niet mogen gebeuren", schrijft Visser. Sinds september is de omgeving rondom de vuurtoren afgesloten omwille de veiligheid.

De minister heeft vele reacties, waaronder "vele duizenden kaarten", gekregen van liefhebbers die Lange Jaap willen behouden. Visser wil "alles op alles" zetten om snel duidelijkheid te geven over de toekomst van Lange Jaap.