Clicky

 
Transport Online - Poolse premier gaat Scholz oproepen Nord Stream 2 te stoppen

Poolse premier gaat Scholz oproepen Nord Stream 2 te stoppen

Poolse premier gaat Scholz oproepen Nord Stream 2 te stoppen
09-12-2021 14:42 | Buitenland | auteur ANP/RTR

WARSCHAU - De Poolse premier Mateusz Morawiecki gaat de kersverse Duitse bondskanselier Olaf Scholz op het hart drukken een streep te zetten door het opstarten van de omstreden Russische gaspijplijn Nord Stream 2. Polen, Oekraïne en andere landen in de regio vrezen dat Rusland de pijplijn als machtsmiddel kan gebruiken. Scholz brengt volgens Poolse media zondag een bezoek aan Warschau.

"Ik zal kanselier Scholz oproepen niet toe te geven aan de druk van Rusland en niet toe te staan dat Nord Stream 2 wordt gebruikt als een instrument voor chantage tegen Oekraïne, Polen en de Europese Unie", zei Morawiecki tijdens een bezoek aan Rome.

Volgens critici, waaronder de Verenigde Staten, wordt Europa door de pijpleiding te afhankelijk van Rusland voor de gasvoorziening en krijgt Moskou daarmee een diplomatiek wapen in handen. Bovendien kan Rusland met de nieuwe pijplijn landen als Oekraïne buitenspel zetten. Die landen ontvangen nu nog vergoedingen voor het gas dat over hun grondgebied wordt vervoerd, maar de Nord Stream 2 loopt via de Baltische Zee naar Duitsland.

Machtswisseling

Warschau hoopt met de recente machtswisseling in Berlijn de regering op andere gedachten te brengen. Onder bondskanselier Angela Merkel bleef Duitsland achter de aanleg van de pijplijn staan, tot ongenoegen van veel overheden in Centraal- en Midden-Europa.

Duitsland vond onder Merkel juist dat de 1200 kilometer lange gaspijplijn zorgt voor een directe en zekere energietoevoer. Wel stelde de oud-bondskanselier dat Rusland de pijplijn niet als wapen moet gebruiken. De pijpleiding is compleet, maar wacht nog op goedkeuring voor gebruik van de Duitse autoriteiten. Naar verwachting zal de leiding de Russische gaslevering aan Duitsland verdubbelen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,369
Diesel2,098

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden