Clicky

 
Transport Online - Financieel activist Lakeman helpt boeren met aardbevingsclaim

Financieel activist Lakeman helpt boeren met aardbevingsclaim

Financieel activist Lakeman helpt boeren met aardbevingsclaim
09-12-2021 14:13 | Binnenland | auteur ANP

GRONINGEN - Financieel activist Pieter Lakeman gaat Groningse boeren bijstaan met het verhalen van de schade die ze hebben geleden als gevolg van de gasboringen in de regio. De boeren zouden al jaren wachten op een vergoeding. Via de stichting Shell-claim zal Lakeman proberen de schade te verhalen op Shell, de moedermaatschappij van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) die door de gasboringen verantwoordelijk is voor de aardbevingen.

Lakeman wijst erop dat de Hoge Raad in 2019 al heeft bepaald dat de Staat, de NAM en het staatsbedrijf Energie Bedrijf Nederland volledig aansprakelijk zijn voor alle schades die zijn geleden als gevolg van door de gaswinning veroorzaakte aardbevingen. Maar volgens Lakeman wordt "gedraald" met de afhandeling van de dossiers.

"De boeren worden nu zogenaamd geholpen door twee door de overheid gecreëerde instanties de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) en Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG)", aldus Lakeman. Volgens hem wordt op verschillende manieren geprobeerd om onder betalingen uit te komen en zouden veel claims worden afgewezen. Als voorbeeld noemt Lakeman schades aan funderingen die niet meegerekend zouden worden. Ook veel mestkelders zouden afgewezen zijn voor behandeling, terwijl die wel beschadigd waren.

DSB en ING

De stichting Shell-claim wil in eerste instantie zo’n honderd schadegevallen voor de rechter brengen. Daarvoor zijn de voorbereidingen al begonnen. De totale schade van getroffen boerderijen wordt geschat op honderden miljoenen euro’s.

Lakeman is vooral bekend vanwege zijn rol bij de val van de DSB-bank in 2009. Hij roerde zich eveneens nadrukkelijk in de discussie over schadelijke renteswaps. Ook eiste Lakeman vervolging van oud-ING-topman Ralph Hamers vanwege het falende toezicht van de bank dat witwaspraktijken mogelijk zou hebben gemaakt.

Shell zegt in een reactie dat de NAM sinds 2018 op afstand staat van Shell en betaalt voor schade die is ontstaan als gevolg van de gaswinning. Dat zou ook zo zijn afgesproken zijn met de overheid. "De schadeafhandeling ligt bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Zij zijn er juist voor om schades onafhankelijk te beoordelen. Tegen besluiten van het IMG staat bezwaar en beroep bij de bestuursrechter open", aldus Shell. Mocht er een claim van de stichting van Lakeman binnenkomen, zal Shell deze zorgvuldig beoordelen.

Foto's

  • J.Roeland
    Shell Moerdijk

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,364
Diesel2,083

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 23 mei t/m zondag 29 mei

Alle Rijverboden