Clicky


China: landen betalen een prijs voor boycot Olympische Spelen

China: landen betalen een prijs voor boycot Olympische Spelen
09-12-2021 10:40 | Buitenland | auteur ANP/RTR/AFP

BEIJING - China waarschuwt dat landen die een diplomatieke boycot hebben aangekondigd van de Winterspelen in Beijing dat gaan betreuren. De Verenigde Staten, Australië, Canada en het Verenigd Koninkrijk "gaan onvermijdelijk een prijs betalen voor hun wangedrag", zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken.

Landen die meedoen aan de diplomatieke boycot sturen geen topfunctionarissen naar de Spelen. Sporters mogen nog wel meedoen. De VS besloten als eerste land tot die maatregel en later volgden ook bondgenoten van Washington dat voorbeeld. Ze zeggen zich zorgen te maken over de mensenrechtensituatie in China. De communistische volksrepubliek ligt onder meer onder vuur vanwege de behandeling van de Oeigoeren-minderheid.

China verwijt de westerse landen het sportevenement te misbruiken voor "politieke manipulatie". Landen die meedoen aan de "onpopulaire" boycot isoleren zichzelf, zei de woordvoerder van het Chinese ministerie.

Andere landen beraden zich nog op hun standpunt of zien af van een boycot. De Franse minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer zei donderdagochtend op televisie dat zijn land niet zal meedoen aan de actie. Zijn collega Jean-Yves Le Drian (Buitenlandse Zaken) bevestigde dat niet. Hij sprak zich op een persconferentie uit voor een gezamenlijk Europees standpunt over de Winterspelen.

Er klinkt internationaal ook kritiek op de boycot. Zo zegt Rusland dat de Olympische Spelen "vrij moeten zijn van politiek".

Foto's

  • Zandbergen
    Zandbergen
  • Zandbergen
    Zandbergen
  • Zandbergen
    Zandbergen