Clicky


Twee verdachten aangehouden in zaak 120.000 kilo vuurwerk in Duitse bunkers

Twee verdachten aangehouden in zaak 120.000 kilo vuurwerk in Duitse bunkers
08-12-2021 16:53 | Binnenland | auteur Redactie

ROTTERDAM - De politie heeft dinsdag twee verdachten aangehouden in het onderzoek naar de vondst van ruim 120.000 kilo illegaal vuurwerk wat opgeslagen lag in bunkers in Duitsland. Een 26-jarige man uit Olst en een 38-jarige uit Raalte zitten vast en worden verhoord. Beide verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris, meldt de politie. 

De afgelopen maanden heeft team milieu van de Rotterdamse Dienst Regionale Recherche (DRR), onder leiding van het Functioneel Parket en in nauwe samenwerking met de Duitse Politie, de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid en het grensoverschrijdend politieteam (GPT) dit grootschalige onderzoek gedaan.

Veel vuurwerk dat illegaal op de Nederlandse markt aan particulieren te koop wordt aangeboden, ligt opgeslagen in België en Duitsland. In de grensgebieden bevinden zich oude NAVO-munitiebunkers, die momenteel in gebruik zijn als opslag voor onder meer vuurwerk. Niet al deze opslag gebeurt illegaal. Sommigen zijn bij de autoriteiten bekend en daarvoor is dan ook een vergunning verleend. Maar dat is lang niet in alle zaken het geval. Zo vindt er ook onderhuur plaats aan mensen die niet bevoegd zijn om deze soorten vuurwerk te bezitten en te verkopen aan consumenten.

De bunkers zijn in gebruik als opslag voor het vuurwerk. In de bunkers waar het vuurwerk werd aangetroffen lagen vele pallets met daarop vele dozen met zwaar vuurwerk. De bunkers dienen als een soort afhaalpunt voor tussenhandelaren, die daar met hun ´eigen vervoer´ aankomen en het vuurwerk naar Nederland brengen. Ze maken daarbij gebruik van gehuurde busjes en personenauto´s. Richtlijnen voor het vervoer van gevaarlijke stoffen worden niet nageleefd. Dit kan levensgevaarlijk zijn, zeker wanneer er sprake is van transport van de zwaarste soorten vuurwerk. Het grensoverschrijdend politieteam en de dienst infrastructuur (LE) houdt regelmatig grenscontroles, onlangs werden nog enkele van dit soort illegale transporten met vuurwerk onderschept bij de grens met Duitsland.

Vuurwerk is in de afgelopen jaren steeds zwaarder en daarmee gevaarlijker geworden. Niet alleen rond de jaarwisseling vormt vuurwerk een probleem door milieuschade en dodelijke slachtoffers. Illegaal vuurwerk zien we vanwege de grote explosieve kracht ook terug bij plofkraken, rellen en aanslagen. De handel gaat het hele jaar door en daarmee is het een lucratief verdienmodel geworden voor criminelen en hun netwerken, aldus de politie.

Door deze inbeslagname heeft de politie een deel van de handelsvoorraad die was bestemd voor de Nederlandse particuliere markt weggehaald. Met de aanhoudingen van afgelopen dinsdag is het onderzoek nog niet afgerond, het gaat de komende tijd onverminderd verder. Meer aanhoudingen sluit het onderzoeksteam niet uit. 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel1,956

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions