Clicky

 
Transport Online - Akkoord over nieuw traject voor Havenring rond zuidelijkste punt van North Sea Port

Akkoord over nieuw traject voor Havenring rond zuidelijkste punt van North Sea Port

Akkoord over nieuw traject voor Havenring rond zuidelijkste punt van North Sea Port
08-12-2021 14:02 | Haven Nieuws | auteur Redactie

GENT - Om North Sea Port in het meest zuidelijke punt en het noorden van Gent veiliger en beter bereikbaar te maken voor het (vracht)verkeer, spoor en fietsers, wordt deze zone aangepast. De komende jaren zullen hiervoor de nodige onderzoeken en verdere stappen worden gezet.

De ‘Voorlopige Zuidelijke Havenring’ is een drukke, belangrijke route voor zowel de haven als de stad Gent. Dit is letterlijk de verbinding tussen de rechter- en de linkeroever van de haven en het Kanaal Gent-Terneuzen. Dagelijks rijden duizenden auto’s, vrachtwagens, treinen en fietsers langs dit stuk weg tussen de R4-Oost in Oostakker (ter hoogte van Euro-Silo), rond het Grootdok en de spoorweg, over Meulestedebrug, naar de R4-West in Wondelgem. Veel verkeer doorkruist noodgedwongen de havenwijk Muide-Meulestede via de New Orleansstraat.

Een studie onderzocht hoe deze huidige ringweg voor alle weggebruikers vlotter en veiliger kan worden ingericht. En hoe de verkeersimpact op de omliggende woonwijken kan ingeperkt worden en de bereikbaarheid van de bedrijven in de haven gewaarborgd.

Verlegging van New Orleansstraat naar Port Arthurlaan in de woonwijk Muide-Meulestede

De eerste ingreep is het verleggen van de rijweg van de New Orleansstraat naar de havenweg Port Arthurlaan. Deze ligt dichter bij de bedrijven en het aanpalende Grootdok. Deze weg sluit dan aan op de Meulestedebrug die tegen 2025 zal vernieuwd zijn. Zo gaat het (vracht)verkeer niet langer door de woonwijk en kan fietsen in een totaal heraangelegde nieuwe zone die de leefbaarheid verhoogt. De bedrijven zullen via een nieuwe ventweg bereikbaar zijn.

Knooppunt Afrikalaan-Vliegtuiglaan

Het knooppunt Vliegtuiglaan (rond het Grootdok) en de Afrikalaan (richting het centrum van Gent) moet vier zaken verzoenen: de voorlopige zuidelijke havenring, een fietssnelweg, het ontvlechten van het spoorverkeer en het wegverkeer en een goede doorstroming van het verkeer. Hiervoor dient nog meer onderzoek uitgevoerd te worden.

Eén visie

In dit deel van het havengebied komen wonen, werken, havenactiviteiten, (vracht)verkeer, fietsen, en spoor samen. Vijf instanties willen samen de ingrepen uitvoeren of verder onderzoeken. Dit gebeurt onder de vleugels van het ‘Project Gentse Kanaalzone’ met de volgende partners: de Provincie Oost-Vlaanderen, het Agentschap Wegen en Verkeer (Vlaamse overheid), de Stad Gent en North Sea Port en met de medewerking van spoorbeheerder Infrabel.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,921
Diesel1,729

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions