Clicky


Biden waarschuwt Poetin in videogesprek voor escalatie

Biden waarschuwt Poetin in videogesprek voor escalatie
07-12-2021 19:55 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/BLOOMBERG

WASHINGTON - De Amerikaanse president Joe Biden heeft in een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin zijn zorgen uitgesproken over de Russische troepenopbouw aan de grens met Oekraïne. In een video-overleg van bijna twee uur waarschuwde hij Rusland voor "harde economische en andere maatregelen" als het tot gewelddadigheden komt, aldus het Witte Huis in een verklaring.

Biden herhaalde ook de Amerikaanse steun voor de territoriale integriteit van het Russische buurland Oekraïne, waar pro-Russische rebellen een groot gebied controleren. Hij riep Poetin op om via diplomatieke middelen de spanning te verminderen. Volgens het Witte Huis zouden beide wereldleiders hun medewerkers opdracht hebben gegeven hieraan te werken. Het Witte Huis kondigde ook aan dat Biden de leiders van Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië en Duitsland gaat informeren over het overleg. Hij is ook van plan contact op te nemen met de Oekraïense president Zelenski.

Biden en Poetin spraken ook over ransomware, samenwerking op het gebied van Iran en over strategische stabiliteit, aldus het Witte Huis. Het overleg was niet in de laatste plaats bedoeld om de uiterst moeizame relatie tussen beide grootmachten in elk geval niet verder te laten verslechteren.

Biden had al aangekondigd dat hij het Poetin "heel moeilijk" zou maken. Moskou ontkent dat er plannen zijn voor een aanval op Oekraïne en hamert op zijn recht om zonder buitenlandse bemoeienis troepen in eigen land in te zetten.

De twee leiders verschillen ook over een reeks andere kwesties duidelijk van mening. Zo eist Moskou dat het westerse bondgenootschap NAVO niet verder richting Rusland wordt uitgebreid. Volgens het Kremlin heeft Poetin in het gesprek met Biden om harde en bindende garanties daarover gevraagd.

Washington verwijt de Russen verder buurland Belarus te helpen bij het sturen van migranten uit het Midden-Oosten richting de Europese Unie. Ook eisen de Amerikanen dat Russen hun gasvoorraden niet inzetten als politiek wapen en landen die van het gas afhankelijk zijn onder druk zetten.