Clicky

 
Transport Online - Chinese vastgoedreus Evergrande koerst af op wanbetaling

Chinese vastgoedreus Evergrande koerst af op wanbetaling

Chinese vastgoedreus Evergrande koerst af op wanbetaling
07-12-2021 13:46 | Financieel | auteur ANP/RTR

HONGKONG/SHANGHAI - Het noodlijdende Chinese vastgoedconcern Evergrande lijkt niet op tijd aan zijn renteverplichtingen te hebben voldaan. Sommige houders van buitenlandse obligatieleningen van het concern hebben nog altijd geen rentebetalingen ontvangen aan het einde van een aflossingsvrije wachtperiode van dertig dagen na het missen van de oorspronkelijke deadline op 6 november.

Evergrande dreigt daarmee officieel als wanbetaler te worden bestempeld. Eerder wist het concern steeds net op tijd aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen en wanbetaling te voorkomen. De onderneming die gebukt gaat onder een schuldenlast van omgerekend 260 miljard euro, moest 82,5 miljoen dollar (73 miljoen euro) aan rentebetalingen doen die vorige maand al verschuldigd waren.

Maandag zei de projectontwikkelaar nog dat het een risicobeheercomité heeft opgericht met functionarissen van Chinese overheidsinstanties om te helpen bij "het verminderen en elimineren van de toekomstige risico's". Over de verschuldigde rentebetalingen meldde het bedrijf echter niets.

Geen garantie

Evergrande waarschuwde afgelopen vrijdag al dat "er geen garantie is" dat het bedrijf genoeg geld heeft om al zijn schulden te kunnen blijven betalen. Het concern gaf daarbij aan met zijn buitenlandse schuldeisers om de tafel te gaan zitten om zijn schulden te herstructureren.

Als het bedrijf geen akkoord kan bereiken over een herstructurering van zijn schulden kunnen de schuldeisers het faillissement van Evergrande aanvragen. Omdat het concern een grote speler is op de Chinese vastgoedmarkt kan zo'n bankroet de Chinese economie schaden. Chinese beleidsmakers hebben daarom ook geprobeerd Evergrande-investeerders gerust te stellen.

Aandeel

De Chinese regering heeft herhaaldelijk gezegd dat de problemen van Evergrande onder controle kunnen worden gehouden en dat maatregelen om de liquiditeit in de banksector te vergroten, samen met de plannen van het bedrijf om door te gaan met een herstructurering van de buitenlandse schuld, hebben geholpen om investeerders gerust te stellen.

Het aandeel Evergrande won dinsdag in Hongkong 1,1 procent, na een koersval van 20 procent een dag eerder. Ook andere vastgoedbedrijven wonnen terrein nadat het Politbureau van de Communistische Partij liet doorschemeren de regels voor krediet aan de vastgoedsector te versoepelen. Daarnaast zal de Chinese centrale bank lagere eisen stellen aan de reserves die banken moeten aanhouden, waardoor ze meer geld kunnen uitlenen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,180
Diesel2,058

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats