Clicky

 
Transport Online - OMT wil ook coronatests voor kleuters, De Jonge wacht af

OMT wil ook coronatests voor kleuters, De Jonge wacht af

OMT wil ook coronatests voor kleuters, De Jonge wacht af
06-12-2021 23:30 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Het Outbreak Management Team (OMT) denkt dat het beter zou zijn om basisschoolleerlingen vanaf groep 1 onder begeleiding regelmatig een zelftest te laten afnemen. Dat gebeurt sinds kort bij leerlingen vanaf groep 6. Het kabinet wil het testbeleid voorlopig echter niet uitbreiden, schrijft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Tweede Kamer. Het lijkt hem praktisch onhaalbaar.

Het OMT kwam vrijdag bijeen om te praten over de virusbestrijding. In een nieuw advies wordt onder meer ingegaan op de nieuwe Omikronvariant van het virus. Daar is nu nog weinig over te zeggen. Hetzelfde geldt voor de effectiviteit van de maatregelen die vorige week zijn ingegaan. Het OMT wil nog een week aanzien of er daadwerkelijk een daling in de besmettingen en ziekenhuisopnames optreedt. Tot die tijd worden ook geen extra maatregelen geadviseerd.

De adviseurs van de minister verwachten dat de maatregelen die vorige week ingingen, waaronder een sluiting van onder meer winkels en horecagelegenheden om 17.00 uur, vanaf deze week te zien moeten zijn in de cijfers. In de ziekenhuizen zal het effect pas later zichtbaar worden doordat het even duurt voordat mensen ernstig ziek worden. Modelleurs denken dat binnen "enkele weken" een piek op de intensive cares bereikt zal worden, met 650 tot 800 coronapatiënten.

Het OMT had het kabinet aangeraden om te kijken of de kerstvakantie misschien een week verlengd zou kunnen worden om het aantal besmettingen op school terug te dringen. Het risico is dat de kinderen dan naar de opvang gebracht worden omdat hun ouders gewoon moeten werken, schrijft De Jonge. Dan zou de maatregel niet helpen.

Ten aanzien van het testen van basisschoolleerlingen vanaf groep 1 ziet de minister vooral praktische problemen. "Het gaat om enorme aantallen testen, die besteld moeten worden en waarvoor zaken logistiek georganiseerd moeten worden." Om die reden denkt hij dat het op korte termijn niet te regelen is.

Op 14 december houdt het kabinet nog eens alle maatregelen tegen het licht. Dan moet duidelijk zijn in hoeverre de maatregelen die nu zijn getroffen hebben geholpen, en wordt ook opnieuw gekeken naar de maatregelen voor scholen. De Jonge sluit niet uit dat er in een later stadium alsnog tests beschikbaar komen voor kinderen vanaf groep 1.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,176
Diesel2,059

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats