Clicky


Vrijspraak, taakstraffen en ruim 1,1 miljoen euro boete voor milieufraude

Vrijspraak, taakstraffen en ruim 1,1 miljoen euro boete voor milieufraude
06-12-2021 17:19 | Binnenland | auteur Redactie

AMSTERDAM - De rechtbank heeft in een omvangrijke milieufraudezaak ruim 1,1 miljoen euro aan geldboetes en taakstraffen van 60 tot 240 uur opgelegd aan tien bedrijven en hun directeuren. Een van de verdachten is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een beroepsverbod van twee jaar. Van de 19 bedrijven en personen die terechtstonden, zijn er acht volledig vrijgesproken van alle verdenkingen. 

De strafzaak draaide om de handel en export van het product digestaat, een restproduct van biogasproductie. Tien bedrijven en negen personen werden er door het Openbaar Ministerie onder meer van verdacht dat zij jarenlang de digestaat illegaal als mest hebben verhandeld, geëxporteerd of over het land hebben uitgereden. 

De rechtbank komt ten aanzien van een aantal belangrijke beschuldigingen tot het oordeel dat de verdachten dienen te worden vrijgesproken. Het gaat onder meer om de verdenking aan het adres van een deel van de verdachten dat zij een criminele organisatie vormden. Hiervoor ziet de rechtbank onvoldoende bewijs. 

Een ander deel van de vrijspraken volgt uit het feit dat onvoldoende onderzoek is gedaan naar het product dat vervoerd werd. Ook is onduidelijk gebleven of de export van het digestaat naar Duitsland inderdaad illegaal was. 

Voor een deel van de verdachten leidt het bovenstaande tot een volledige vrijspraak. 

Een aantal andere verdachten heeft zich er wel schuldig aan gemaakt digestaat dat geen dierlijke meststoffen bevatte als mest te verhandelen en zelfs te gebruiken als meststof. Deze verdachten gebruikten een vaste werkwijze voor een langere periode en omzeilden met onder meer valse papieren bewust de strenge regelgeving, die bedoeld is om schade aan mens, dier en milieu te voorkomen. Op deze wijze werden er door hen vele tonnen digestaat illegaal verhandeld. Hiermee verdienden of bespaarden zij veel geld.

Naast de taakstraffen en in één geval een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, wordt het geld dat de betrokkenen met hun illegale handel verdienden of bespaarden, hen ontnomen.