Clicky

 Lading hout op de 'Almirante Storni' in brand bij Göteborg

Lading hout op de 'Almirante Storni' in brand bij Göteborg [+video]
06-12-2021 14:24 | Incidenten | auteur Redactie | Esther van der Wal

GÖTEBORG - Op het schip de Almirante Storni is een lading hout in brand gevlogen. Dit gebeurde afgelopen zaterdag in de buurt van het Zweedse Göteborg. Maandagmiddag rond 12:00 uur was de brand nog niet geblust. Volgens de Zweedse Kustwacht is de brand moeilijk te blussen.

De 17-koppige bemanning is nog aan boord van het schip.

Aanvankelijk brandde het op meerdere plaatsen, zowel op het voordek als onder het dek, maar zondagavond bleef het vuur beperkt tot het voordek.

Na de eerste alarmen op zaterdag werden grote krachten verzameld om te beginnen met de bluswerkzaamheden en eventuele levensreddende inspanningen. De hele zondag en de nacht voor maandag ging het blussen door.

Met twee blusschepen van de Kustwacht wordt geprobeerd de brand te blussen. "We gebruiken twee schepen, de Poseidon en de Triton. Het vuur, dat zich beperkt tot de lading hout, is moeilijk toegankelijk omdat het hout zeer dicht opeengepakt is", aldus Mattias Lindholm van de Kustwacht.

De brand beperkt zich nog steeds tot alleen de lading. "Mocht het zich verspreiden naar het schip zelf, dan hebben we een andere en meer urgente situatie. Dan nemen de risico's toe. Deels omdat het er dan een of andere vorm van olielekkage kan ontstaan, deels omdat er een storing zou kunnen zijn, maar we zijn er nog niet", zegt Mattias Lindholm.

Onduidelijk wat er met de bemanning gebeurt

Maandag rond lunchtijd was het nog niet nodig om de bemanning te evacueren. "Het is nog steeds de commandant van het schip die eindverantwoordelijk is voor een dergelijke beslissing. We hebben twee specialisten aan boord, een van de reddingsdienst Groot-Gothenburg en een van de kustwacht, met wie de kapitein altijd in contact staat", zegt Mattias Lindholm.

Maandagmiddag waren er nog geen beslissingen genomen over of en wanneer het schip van de locatie zou worden gesleept of waarnaartoe.

Politie klaar voor onderzoek

Waarom het schip begon te branden, is nog onduidelijk. De politie in Göteborg wacht de ontwikkelingen af. "We volgen de situatie en gaan binnenkort een ​​onderzoek starten, getuigen horen en een technisch onderzoek naar het schip starten", zegt Morten Gunneng, dienstdoende officier bij de politie.

De politie kan echter niet veel doen totdat de brand is geblust en het door de brand geteisterde gebied op de boot voldoende is afgekoeld. "Alleen dan kunnen we aan boord - of het op zee gebeurt of dat het gebeurt wanneer het schip aan de wal is, valt nog te bezien", zegt Morten Gunneng.

Almirante Storni heeft een bemanning van 17 personen en werd aanvankelijk ondersteund door Deense schepen, helikopters en een Portugees fregat om snel te kunnen assisteren bij een eventuele evacuatie. Tegelijkertijd wilde de kapitein het personeel niet laten evacueren tijdens de blusoperatie en is het de kapitein die volgens de wetgeving het laatste woord heeft. "De brand is beperkt tot een deel van het schip, waardoor het personeel kan blijven. Het schip verkeert nog steeds in een zodanige staat dat er geen direct gevaar is dat het zal zinken of volledig zal vergaan", zegt Mattias Lindholm.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,078
Diesel1,898

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats