Clicky


Ziekenhuizen hogen aantal bedden intensive care op naar 1250

Ziekenhuizen hogen aantal bedden intensive care op naar 1250
06-12-2021 08:54 | Gezondheid | auteur ANP

ZEIST - Vanwege de toename van het aantal ernstige coronagevallen breiden de Nederlandse ziekenhuizen het aantal bedden op de intensive cares met ingang van maandag uit naar 1250. Ziekenhuizen moeten die bedden leveren en daarom moet andere zorg worden afgeschaald. Een woordvoerster van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) noemde dat vorige week al "heel pijnlijk".

Het aantal patiënten dat op de ic's ligt, moet altijd een stuk lager blijven dan de maximale capaciteit. Dit omdat er altijd minimaal 188 bedden vrij moeten zijn voor noodopnames. Dat aantal wordt de laatste tijd niet gehaald. Tot dusver waren er ongeveer 1150 ic-bedden beschikbaar, soms wat meer, soms wat minder.

Het uitbreiden van het aantal ic-bedden naar 1250 betekent dat er zorgverleners weg worden gehaald bij andere zorgtaken. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) meldde vorige week dat een op de drie ziekenhuizen helemaal geen planbare zorg meer kan verlenen. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Ook kan bijna een op de drie ziekenhuizen de kritieke planbare zorg niet altijd volgens planning leveren. "Dit betekent dat hartoperaties of kankerbehandelingen een of soms meerdere keren worden uitgesteld", aldus de NZa.