Clicky


Kabinet: zwaarst gedupeerden toeslagenaffaire sneller helpen

Kabinet: zwaarst gedupeerden toeslagenaffaire sneller helpen
03-12-2021 14:35 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - De zwaarst gedupeerde ouders van het schandaal rond de kinderopvangtoeslag zullen sneller worden geholpen. Andere ouders moeten sneller duidelijkheid krijgen. Verder komt er meer persoonlijk contact met de slachtoffers en krijgen de gemeenten een grotere rol in het herstel.

Met deze stappen hoopt staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Toeslagen) het herstelproces te versnellen, schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer. Die vindt de afwikkeling van het drama veel te lang duren en dringt al langer aan op versnelling. Deze herijking moet daarvoor zorgen.

Er hebben zich al bijna 50.000 mogelijke gedupeerden gemeld bij de overheid. Inmiddels zijn 40.000 zaken een eerste keer getoetst. Er is 23.000 keer vastgesteld dat ouders schade is berokkend en ruim 19.500 ouders hebben al een voorschot van 30.000 euro uit de Catshuisregeling gekregen.

Volgens de toets zijn 17.000 mensen niet aan te merken als gedupeerde. Van Huffelen wil deze zaken sneller afronden door middel van een beschikking.