Clicky

 
Transport Online - Nederlandse overheid hoeft reisadviezen niet aan te passen

Nederlandse overheid hoeft reisadviezen niet aan te passen

Nederlandse overheid hoeft reisadviezen niet aan te passen
03-12-2021 11:56 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - De Nederlandse overheid hoeft de reisadviezen voor landen buiten de Europese Unie niet aan te passen. Dat heeft de rechter bepaald. Tientallen reisorganisaties hadden dat in een kort geding geëist omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken volgens hen nu onjuiste reisadviezen afgeeft als het gaat om de coronapandemie.

Zo wordt ook voor gevaccineerde Nederlanders een oranje kleurcode aangehouden voor de meeste landen buiten de Europese Unie, terwijl het aantal coronabesmettingen daar vaak lager is. Dat betekent dat de overheid aanraadt alleen af te reizen naar zo'n land als het echt noodzakelijk is en er dus niet naartoe op vakantie te gaan. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt in zijn reisadvies wel onderscheid tussen gevaccineerde en ongevaccineerde reizigers.

De rechter oordeelde dat het onderscheid dat door het ministerie wordt gemaakt tussen landen binnen en buiten de EU "misschien niet consequent is, maar dat het daarmee nog niet onrechtmatig is". Daarnaast kan de overheid niet worden verplicht onderscheid te maken tussen gevaccineerde en ongevaccineerde reizigers, vindt de rechter.

De zaak was aangespannen door 81 kleine en middelgrote gespecialiseerde ondernemingen, die veelal reizen buiten de Europese Unie organiseren. "Hoezeer we ook landsgrenzen opwerpen, het virus trekt zich daar niets van aan", zegt oprichter Joshua van Eijndhoven van reisbureau Voja Travel, dat onder meer reizen organiseert naar het Afrikaanse Kaapverdië. Hij denkt dat de reisadviezen zo inconsequent zijn dat mensen die steeds vaker niet serieus nemen.

Volgens hem is de WHO ook kritisch op reisbeperkingen. "Die werken niet maar veroorzaken wel veel persoonlijke en economische schade", aldus Van Eijndhoven. Hij laat weten dat de reisorganisaties zich beraden op vervolgstappen "om te komen tot betrouwbare reisadviezen voor gevaccineerde Nederlanders".

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden