Clicky

 
Transport Online - Anode Energie gaat faillissement aanvragen, ACM trekt vergunning in

Anode Energie gaat faillissement aanvragen, ACM trekt vergunning in

Anode Energie gaat faillissement aanvragen, ACM trekt vergunning in
02-12-2021 12:12 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - Energiebedrijf Kleinverbruik Energie der Nederlanden B.V. (bekend onder de handelsnaam Anode Energie) heeft aan de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gemeld dat het bedrijf faillissement gaat aanvragen en heeft daarom gevraagd de leveringsvergunning in te trekken. Omdat Anode Energie niet langer in staat is om op een betrouwbare manier energie te leveren aan haar circa 14.000 klanten trekt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) de leveringsvergunning van het bedrijf in. Klanten van Anode Energie blijven gewoon energie ontvangen en krijgen vanzelf bericht van hun nieuwe energieleverancier.

Van de 14.000 klanten hebben circa 5.000 klanten rechtstreeks bij Anode Energie een contract afgesloten. Daarnaast zijn er ook circa 9.000 klanten die via zogenoemde wederverkopers (Gezinsenergie, Green Dutch Energy, AGEM, Hilverstroom, Nedergy , BLIQ en Ampeer) klant zijn van het bedrijf. Als Anode failliet wordt verklaard wijst de rechtbank een curator aan. Deze krijgt tot en met 15 december 2021 de tijd om een andere energieleverancier bereid te vinden de klanten van Anode Energie over te nemen. Lukt dit niet, dan worden de klanten vóór 29 december 2021 verdeeld over alle andere energieleveranciers.

Tijdens de overgangsperiode, die maximaal tot 29 december 2021 duurt, kunnen klanten niet zelf overstappen. Klanten krijgen vanzelf bericht van de nieuwe leverancier over hun energiecontract. Daarna kunnen zij zelf besluiten of ze bij die leverancier blijven of dat ze alsnog overstappen naar een andere leverancier. Hun nieuwe leverancier mag hierbij een opzegtermijn van maximaal 30 dagen hanteren.

Het intrekken van de vergunning heeft dus geen gevolgen voor de levering van gas en elektriciteit maar kan wel financiële gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor klanten die nog geld tegoed hebben van het bedrijf. Omdat Anode Energie faillissement gaat aanvragen zullen klanten die een hoog termijnbedrag vooruit hebben betaald dit geld mogelijk niet of niet geheel ontvangen.

Oorzaak faillissement

Anode Energie heeft aangegeven dat het bedrijf  in de problemen is gekomen door de hoge energieprijzen. Het bedrijf bestaat naast energieleverancier Kleinverbruik Energie der Nederlanden B.V. ook uit Energie I&V B.V. (een bedrijf dat energie inkoopt voor andere leveranciers, ook wel sourcing genoemd) en EnergiePlaza B.V. (een zogenoemde programmaverantwoordelijke partij). De ACM brengt de mogelijke gevolgen van een faillissement van deze bedrijven in kaart. Consumenten kunnen er van uit gaan dat zij in ieder geval altijd gas en elektriciteit zullen blijven ontvangen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden