Clicky

 
Transport Online - OM seponeert aangifte over kinderboek met antisemitische inhoud na beleidswijziging bol.com

OM seponeert aangifte over kinderboek met antisemitische inhoud na beleidswijziging bol.com

OM seponeert aangifte over kinderboek met antisemitische inhoud na beleidswijziging bol.com
02-12-2021 12:06 | Binnenland | auteur Redactie

DEN HAAG - In maart 2020 werd aangifte gedaan tegen het bedrijf bol.com, omdat een kinderboek met antisemitische inhoud ter verkoop zou worden aangeboden via de website van het bedrijf. Het OM is een strafrechtelijk onderzoek gestart en heeft uiteindelijk besloten de aangifte te seponeren, omdat het bedrijf inmiddels haar beleid heeft gewijzigd.

In maart 2020 is aangifte gedaan tegen bol.com, omdat dat bedrijf het kinderboek Der Giftpilz van de auteur Julius Streicher, een boek met antisemitische inhoud, ter verkoop zou aanbieden. Het bedrijf had, aldus de aangever, niks gedaan met de oproepen van diverse organisaties om het boek uit de verkoop te halen. Naar aanleiding van de aangifte is het OM een strafrechtelijk onderzoek gestart.

Strafbare inhoud

Het OM is het met de aangever eens dat het betreffende kinderboek een strafbare inhoud heeft. Zo bevat het boek passages waarin Joden worden bestempeld als de duivel in een menselijke gestalte, als moordenaars en als de boosaardigste personen ter wereld. Ook worden kinderen in een versje opgeroepen mee te strijden om af te komen van de ‘Joodse duivel’.

In het kader van het strafrechtelijk onderzoek is onder meer een vertegenwoordiger van bol.com gehoord over de gang van zaken. Gebleken is dat niet bol.com, maar een derde partij dit boek ter verkoop aanbood via de website van bol.com. Vanaf 25 februari 2020 was bol.com op de hoogte van het feit dat het boek te koop werd aangeboden op hun website én dat het boek een antisemitische inhoud heeft. Op 6 maart 2020 heeft bol.com het boek uit de verkoop gehaald, nadat bekend was geworden dat er een melding en aangifte was gedaan.

Beleidswijziging

Het OM is van oordeel dat bol.com strafbaar heeft gehandeld door dit boek op de website ter verkoop aan te (laten) bieden. Het OM heeft echter ook geconstateerd dat bol.com kort nadat het bewuste boek uit de verkoop werd gehaald een substantiële beleidswijziging heeft doorgevoerd. Aanvankelijk stelde bol.com zich op het standpunt in algemene zin geen boeken te willen verwijderen omdat zij niet wil bepalen wat mensen wel en niet mogen lezen. Het gewijzigde beleid houdt in dat bol.com het aanbod zoveel mogelijk screent en daarnaast actie onderneemt op basis van meldingen, omdat bol.com te kennen heeft gegeven niet te willen bijdragen aan de verkoop van dit soort boeken. Daarmee is naar het oordeel van het OM een belangrijk doel van een eventuele strafrechtelijke vervolging al bereikt.

Tevens stelt het OM vast dat in deze zaak de strafrechtelijke verwijtbaarheid van bol.com zich beperkt tot een relatief korte periode. Bol.com heeft erkend verkeerd te hebben gehandeld door het boek niet sneller van de website te halen en heeft zich bewust getoond van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die zij heeft. Het OM meent dat vervolging daarom niet opportuun is. Daarom heeft de officier van justitie besloten de aangifte tegen bol.com te seponeren wegens ‘gewijzigde omstandigheden’.

Inmiddels is zowel de aangever als bol.com op de hoogte gesteld van de sepotbeslissing. Als de aangever het er niet mee eens is, kan hij een zogenoemde artikel 12-klacht indienen bij het gerechtshof.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,938
Diesel1,912

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden