Clicky

 
Transport Online - Meer vraag naar luchtvracht door druk op containervervoer

Meer vraag naar luchtvracht door druk op containervervoer

Meer vraag naar luchtvracht door druk op containervervoer
01-12-2021 20:13 | Incidenten | auteur ANP

GENÈVE - Luchtvaartmaatschappijen vervoerden in oktober ruim 9 procent meer vracht dan voor de coronacrisis. Door opstoppingen in het wereldwijde containervervoer over zee was de vraag naar sneller luchttransport hoog. Tegelijkertijd hadden luchtvaartmaatschappijen iets meer ruimte beschikbaar om goederen te vervoeren, meldt de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA.

De vraag naar luchtvrachtvervoer steeg ten opzichte van oktober 2019 wereldwijd met 9,4 procent, met een toename van 10,4 procent bij internationale vluchten voor goederenvervoer. De krapte in het aanbod van vervoersruimte werd wat minder. Dat komt volgens IATA doordat er ook steeds meer passagiersvluchten vertrekken. In de buik van passagierstoestellen wordt vaak ook vracht vervoerd.

Voor veel luchtvaartmaatschappijen is de grote vraag naar vrachtdiensten een lichtpunt in nog altijd moeilijke tijden. Door de coronacrisis werden vorig jaar strenge internationale reisbeperkingen opgelegd. Die verdwenen na grootscheepse vaccinatiecampagnes wel voor een deel, bijvoorbeeld voor reizen tussen de landen van de Europese Unie, maar andere landen hanteren nog wel beperkingen. Daarnaast zorgt de in zuidelijk Afrika ontdekte Omikron-variant voor onzekerheid. Zo geldt in Nederland een inreisverbod voor reizigers uit Zuid-Afrika, met uitzondering van Nederlanders en andere inwoners van de EU.

Willie Walsh, topman van IATA, noemt de reisbeperkingen vanwege de Omikron-variant "vergissingen". "Beperkingen stoppen de verspreiding van Omikron niet", zegt hij. "Overheden zouden zich volledig moeten richten op de goede werking van toeleveringsketens en meer vaccins moeten distribueren."

Foto's

 • N. van Leeuwen Transport
  N. van Leeuwen Transport
 • J.Roeland
  VAN BREE
 • J.Roeland
  D.V.M. Transport
 • J.Roeland
  VAN DER MOST

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel2,059

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats