Clicky

 ACM onderzoekt mogelijk kartel in de voedselverwerkingssector

ACM onderzoekt mogelijk kartel in de voedselverwerkingssector
01-12-2021 19:53 | Algemeen | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt een mogelijk kartel in de voedselverwerkingssector. Daarvoor heeft de ACM onlangs invallen gedaan bij verschillende bedrijven in Nederland en – met de hulp van een collega autoriteit in het buitenland - een bedrijf in het buitenland in de voedselverwerkingssector.

Het vermoeden bestaat dat de concurrerende bedrijven onderling geheime afspraken maken over productverdeling. Dat is verboden. Bij productverdeling gaat het om onderlinge afspraken wie welk product gaat maken terwijl ieder bedrijf dat zelfstandig moet bepalen. Daarnaast bestaat het vermoeden dat de bedrijven afspraken maken over de inkoopprijs van de landbouwproducten die zij verwerken.

Tot slot bestaat het vermoeden dat bedrijven afspraken maken over de verkoopprijs van de producten. Dit soort afspraken leidt tot benadeling van leveranciers en afnemers. Leveranciers, zoals boeren en tuinders, krijgen te weinig voor hun producten en afnemers betalen teveel voor de producten.

De ACM onderzoekt de komende tijd of de concurrentieregels inderdaad zijn overtreden. De ACM kan tot de conclusie komen dat die regels niet zijn overtreden. Dan stopt het onderzoek. Als de ACM wel een overtreding vindt, kan dat leiden tot een boete.

In 2019 startte de ACM een onderzoek naar een inkoopkartel in de agrarische sector. Dat onderzoek loopt nog. Daarnaast doet de ACM op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) jaarlijks onderzoek naar de prijsontwikkeling van landbouwproducten. Onlangs is de ACM gestart met de handhaving van de Wet Oneerlijke Handelspraktijken in de landbouw.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,103
Diesel1,924

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions