Clicky

 Oproep van FNV: verhoog nu minimumloon én daarmee bijstand en AOW

Oproep van FNV: verhoog nu minimumloon én daarmee bijstand en AOW
01-12-2021 16:48 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

UTRECHT - De FNV roept de Tweede Kamer op de koopkracht van mensen te repareren per 1 januari 2022. Nu de prijzen van essentiële levensbehoeften zo hard stijgen, zijn mensen die rond het minimumloon verdienen, uitkeringsgerechtigden en ouderen het meest de klos. Ook roept de FNV werkgevers op de automatische prijscompensatie die de bond eist in 2022, te honoreren en daarmee de lonen van werknemers op peil te houden.

FNV-voorzitter Tuur Elzinga: "Wij willen dat de Tweede Kamer nu besluit het minimumloon, en daaraan gekoppeld de AOW en het sociaal minimum zoals de bijstand, te verhogen. Dit is noodzakelijk voor alle mensen met een laag inkomen. Veel van hen kunnen op dit moment hun rekeningen niet meer betalen gezien de enorme prijsstijgingen. Die treffen die groepen echt keihard. De voorgenomen bezuiniging op de bijstand moet bovendien direct van de baan. Gepensioneerden zouden zijn geholpen met het verhogen van de ouderenkorting. Laat 2022 niet wéér een verloren jaar zijn voor de koopkracht van mensen die het al zo zwaar hebben."

De FNV gaf in de afgelopen maand aan, dat de compensatie voor de energierekening met name bij mensen met een laag inkomen terecht zou moeten komen.

De FNV heeft als looneis in 2022 gesteld: automatische prijscompensatie (APC) en een koopkrachtverbetering van 100 euro per maand voor elke werkende. Met een APC-regeling in de cao dalen de lonen niet in waarde door de inflatie.

Elzinga: "Werkgevers kiezen ervoor hun winsten veilig te stellen en de hogere prijzen voor hun productiemiddelen door te berekenen aan de consument. Dat veroorzaakt mede deze inflatie en wij willen daarvoor compensatie in de lonen. Werknemers moeten er niet op achteruit gaan. Hun loon moet gewoon waardevast blijven, zeker nu de economie zo floreert. Koopkrachtverbetering komt van die 100 euro per maand die we eisen, dat is percentueel meer voor mensen met een laag inkomen."

Veel bedrijven maken grote winsten, maar als bedrijven in bepaalde sectoren -als bijvoorbeeld de horeca en evenementenbranche- door de coronamaatregelen minder goed draaien, dan past de FNV in overleg met de leden de looneis aan.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,167
Diesel1,972

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats