Clicky


Von der Leyen: we moeten praten over vaccinatieplicht

Von der Leyen: we moeten praten over vaccinatieplicht
01-12-2021 14:30 | Coronavirus | auteur ANP

BRUSSEL - De Europese Unie moet het hebben over het verplichten van een coronaprik, vindt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. Nu het virus weer om zich heen grijpt in de EU en de vaccinatie stokt, is dat volgens haar logisch en gepast.

Het is niet aan haar om een vaccinatieplicht voor te stellen of aan te bevelen, onderstreept Von der Leyen. Dat is aan de EU-landen zelf. Sommige daarvan, zoals Oostenrijk en Duitsland, bereiden een verplichte inenting inmiddels voor.

"Als je me vraagt naar mijn persoonlijke opvatting: ik denk dat het begrijpelijk en passend is om deze discussie nu te voeren binnen de EU", zegt de Duitse commissievoorzitter. "Dit vergt een gezamenlijke aanpak."

Vóór eind maart leveren de vaccinleveranciers van de EU genoeg coronavaccins om alle gevaccineerden een boosterprik te geven, aldus Von der Leyen. De eerste Pfizer-vaccins waarmee kinderen onder de twaalf kunnen worden ingeënt, komen op 13 december.

De EU staat voor "een ernstige, dubbele uitdaging", zegt de voorzitter van het dagelijks bestuur van de unie. De EU had al veel te stellen met de oplaaiende Delta-variant, en nu dient zich ook de waarschijnlijk nog besmettelijker Omikron-variant aan. Ze dankte Zuid-Afrika, waar de variant aan het licht kwam, voor de snelle opsporing van en waarschuwing voor Omikron.

De commissie maant EU-landen opnieuw om samen op te trekken om de Omikron-variant te bedwingen. Ze zouden reizigers van buiten de EU kunnen vragen een PCR-test te doen. Zo'n verplichting is "passend", mits die onder meer niet langer duurt dan strikt noodzakelijk. Nederland denkt over zo'n maatregel, maar wil daarover eerst met de andere lidstaten overleggen.