Clicky

 
Transport Online - Vrachtwagenchauffeurs waarschuwen weggebruikers voor 'brake checking' [+video]

Vrachtwagenchauffeurs waarschuwen weggebruikers voor 'brake checking'

Vrachtwagenchauffeurs waarschuwen weggebruikers voor 'brake checking' [+video]
01-12-2021 09:08 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

TILBURG - Het fenomeen brake checking; Bewust voor een vrachtwagen op het rempedaal trappen, groeit in Nederland. 86,9 procent van de Nederlandse beroepschauffeurs heeft deze vorm van verkeersagressie zelf meegemaakt. Ruim driekwart van de vrachtwagenchauffeurs (77,3 procent) heeft het zelfs meerdere malen ondervonden tijdens het werk.

Dit blijkt uit het Nationaal Chauffeurs Onderzoek dat voor de vierde keer gehouden is op initiatief van Logistic Force, HR-dienstverlener in de sector Transport & Logistiek. Aan het onderzoek werkten 824 Nederlandse beroepschauffeurs mee.

Top 5 verkeersergernissen van de Nederlandse vrachtwagenchauffeur:

  1. Automobilisten die bij het uitvoegen voor de vrachtwagen schieten
  2. Bewust remmen voor de vrachtwagen (brake checking)
  3. Afgeleide medeweggebruikers door mobiele telefoons
  4. Automobilisten die langzamer rijden dan 80 km/uur op de snelweg
  5. Hinder door medeweggebruikers tijdens het invoegen of uitvoegen

Levensgevaarlijk fenomeen

"Met ruim 18 meter lengte en een gewicht van meer dan 40 ton brengen onverwachte handelingen een groot risico met zich mee", vertelt rijinstructeur Toon Geerts van Thinq Academy. "Deze vorm van verkeersagressie is levensgevaarlijk voor de verkeersveiligheid van jezelf, voor de chauffeur, maar zeker ook voor de medeweggebruikers die achter de vrachtwagen rijden. Zij hebben verminderd zicht op de situatie met alle mogelijke gevolgen van dien. Belangrijk dus dat we hier aandacht voor vragen", aldus Toon Geerts.

Het Nationaal Chauffeurs Onderzoek

Naast de verkeersergernissen is ook onderzocht hoe de Nederlandse chauffeurs kijken naar relevante thema’s binnen de beroepsgroep zoals personeelsschaarste en de rol van technologische innovaties. 67 procent van de chauffeurs geeft aan het chauffeurstekort in zijn of haar dagelijkse werk te merken. 75 procent van de chauffeurs denkt dat het beroep er over tien jaar anders uitziet door technologische ontwikkelingen. Een kwart van de chauffeurs ziet technologische innovaties zelfs als een bedreiging voor de eigen baan.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden