Clicky

 
Transport Online - Nederlandse inflatie op hoogste niveau van afgelopen 24 jaar

Nederlandse inflatie op hoogste niveau van afgelopen 24 jaar

Nederlandse inflatie op hoogste niveau van afgelopen 24 jaar
30-11-2021 12:05 | Financieel | auteur ANP

LUXEMBURG - De Nederlandse inflatie is in november tot het hoogste niveau gestegen in zeker 24 jaar. In andere eurolanden steeg het gemiddelde prijspeil in recordtempo, zo komt naar voren uit cijfers van het Europees statistiekbureau Eurostat. Dat komt vooral door de sterk gestegen prijzen voor gas, elektriciteit en brandstoffen.

Volgens de Europese geharmoniseerde meetmethode stegen de prijzen in Nederland met 5,6 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Het gaat hier om voorlopige cijfers. Uit tabellen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt naar voren dat sinds zeker 1997 niet zo'n sterke stijging is gemeten.

In de hele eurozone was de inflatie volgens voorlopige cijfers 4,9 procent op jaarbasis. Dat is de sterkste geldontwaarding ooit gemeten voor alle eurolanden. In oktober was de inflatie op jaarbasis nog 4,1 procent. De inflatie lag beide maanden ruim boven de doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB), die op prijsstijgingen van 2 procent mikt.

Energieprijzen

De grootste aanjager zijn de hoge energieprijzen. Die stegen in de eurolanden met ruim 27 procent. De afgelopen tijd zijn onder andere de gasprijzen sterk gestegen door een combinatie van relatief kleine reserves in Europa, een sterk toegenomen vraag door economisch herstel en de afgelopen koude winter.

De ECB lijkt nog niet van plan in te grijpen in zijn beleid om de inflatie te beteugelen. Nog altijd koopt de centrale bank obligaties en blijven de rentes op hun historisch lage niveaus, wat de toestroom van geld in de economie bevordert. Beleidsmakers van de ECB rekenen er vooralsnog op dat de inflatie een tijdelijke piek bereikt, door de economische effecten van de coronapandemie.

Vakbond CNV vindt dat de lonen voor veel werknemers ook omhoog moeten zodat hun koopkracht niet achteruitgaat door de hoge inflatie. "We zien dat werkgevers nog steeds de hand op de knip houden in cao-onderhandelingen. Terwijl de arbeidsmarkt krapper is dan ooit en werkgevers tegelijkertijd steen en been klagen over personeelstekorten. Al jaren stijgen de lonen te weinig", zegt voorzitter Piet Fortuin.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,179
Diesel2,059

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats