Clicky

 
Transport Online - EasyJet: te vroeg om impact Omikron-variant in te schatten

EasyJet: te vroeg om impact Omikron-variant in te schatten

EasyJet: te vroeg om impact Omikron-variant in te schatten
30-11-2021 09:39 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

LUTON - [update 10:30 uur] De Britse luchtvaartmaatschappij easyJet merkt enige afzwakking van de ticketverkopen vanwege de Omikron-variant van het coronavirus, Wat de impact zal zijn van die nieuwe variant op Europese reizen door eventuele verdere reisbeperkingen is echter nog te vroeg om te zeggen, aldus de prijsvechter bij de bekendmaking van de cijfers over het afgelopen boekjaar. Het bedrijf zegt wel goed voorbereid te zijn op onzekere periodes.

In het afgelopen gebroken boekjaar dat eind september afliep, vervoerde easyJet veel minder passagiers dan een jaar eerder door de reisbeperkingen tegen de coronapandemie. Er stapten in totaal 20,4 miljoen passagiers aan boord bij vliegtuigen van easyJet. Dat waren er 48,1 miljoen een jaar eerder. In de eerste helft van dat gebroken boekjaar waren er nog geen Europese reisbeperkingen tegen de virusuitbraak.

Het verlies voor belastingen bedroeg 1 miljard pond, omgerekend bijna 1,2 miljard euro. Dat was een min van 1,3 miljard pond een jaar terug, wat het eerste verlies ooit was voor de prijsvechter.

Flexibel

Topman Johan Lundgren zei in een toelichting dat de budgetvlieger ondanks de crisis boven verwachting heeft gepresteerd. Volgens Lundgren laat dit kwartaal een veelbelovende start van het nieuwe jaar zien, met een fors aantrekkende vraag voor de wintervakantieperiodes en een toenemende vraag voor de zomer van 2022.

Topman William Vet van easyJet Nederland liet weten dat het bedrijf door de crisis flexibel is geworden om te kunnen anticiperen op tegenslagen, zoals nu dus Omikron. Het is volgens hem nog te vroeg om conclusies te gaan verbinden aan de gevolgen van die variant, maar "er is wel een rimpeling".

Nieuwe toestellen

Om de crisis door te komen sneed easyJet flink in de kosten, onder meer door banen te schrappen en bases te sluiten. Nu de vraag weer aantrekt breidt de onderneming de vloot dit boekjaar met 25 vliegtuigen uit. Ook heeft het bedrijf bestellingen voor 118 nieuwe toestellen en opties voor nog eens 59 vliegtuigen. EasyJet is een van de grootste gebruikers van luchthaven Schiphol.

In september werd nog bekend dat easyJet een overnamebod had afgewezen van een niet genoemde partij. Ingewijden hebben tegen verschillende persbureaus aangegeven dat het bod kwam van het concurrerende Wizz Air. De Hongaarse prijsvechter, voornamelijk actief in Centraal-Europa, wilde dat niet bevestigen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,200
Diesel2,070

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden