Clicky

 
Transport Online - NVWA waarschuwt opnieuw voor schadelijke stof DNP in afslankpillen

NVWA waarschuwt opnieuw voor schadelijke stof DNP in afslankpillen

NVWA waarschuwt opnieuw voor schadelijke stof DNP in afslankpillen
29-11-2021 16:56 | Gezondheid | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt opnieuw voor de aanwezigheid van de schadelijke stof DNP op de Nederlandse markt. DNP is een toxische stof die bij gebruik ernstige gezondheidsgevolgen kan hebben. Er zijn aanwijzingen dat afslankmiddelen die DNP bevatten vanuit Nederland online worden aangeboden. De NVWA roept op om deze producten niet te kopen en ook niet te gebruiken.

Na een melding van de Britse autoriteiten zijn inspecteurs en rechercheurs van de NVWA een strafrechtelijk onderzoek gestart naar een mogelijke Nederlandse aanbieder van afslankmiddelen die DNP bevatten. Dit onderzoek loopt nog. DNP-bevattende producten worden niet via reguliere webshops aangeboden, maar via bijvoorbeeld social media of op het dark web.

Dinitrophenol (DNP)

2,4-dinitrophenol (DNP), ook wel bekend onder de namen Dinosan, Dnoc, Solfo Black, Nitrophen, Aldifen en Chemox, is een chemische stof die in het verleden in de Verenigde Staten als medicijn op de markt is geweest voor de behandeling van obesitas. DNP wordt onder andere door bodybuilders gebruikt om de onderhuidse vetlaag te verminderen. Mensen kunnen overlijden na inname van 1-3 gram DNP per dosering. Ook bij lagere doseringen heeft DNP nadelige effecten, zoals huiduitslag, cataract (staar) en effecten op hart en bloedvaten en het zenuwstelsel.

Verschillende gebruikers in Nederland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk overleden na gebruik of belandden in het ziekenhuis. Daarom waarschuwde de NVWA ook in 2015 en 2017 al voor deze stof. Bureau Risicobeoordeling en Onderzoek (BuRO) van de NVWA heeft in 2017 een risicobeoordeling uitgebracht over de schadelijkheid van DNP voor de volksgezondheid.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,319
Diesel2,109

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden