Clicky


Eerste landelijke strooiactie: 2,5 miljoen kilo zout op de wegen

Eerste landelijke strooiactie: 2,5 miljoen kilo zout op de wegen
29-11-2021 08:49 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - Rijkswaterstaat heeft in de nacht van zondag op maandag de eerste landelijke strooiactie van dit seizoen uitgevoerd. In totaal strooiden de wagens 2,5 miljoen kilo zout over de snelwegen. De strooiwagens legden afgelopen nacht bijna 38.000 kilometer af.

Een woordvoerster waarschuwt dat het nog wel de hele ochtend glad kan zijn op de weg.

Eerder al is lokaal gestrooid. Rijkswaterstaat heeft 577 strooiwagens paraat staan. Die moeten binnen twee uur 3300 kilometer aan rijkswegen preventief gestrooid kunnen hebben.

Code geel

Door bevriezing en winterse buien als hagel en natte sneeuw kan het glad zijn op de wegen. Het KNMI heeft dan ook code geel afgegeven voor het hele land, met uitzondering van de Waddeneilanden, tot ongeveer 08.00 uur maandagochtend. In de loop van de ochtend verdwijnt de gladheid. Rijkswaterstaat vraagt weggebruikers ruimte te maken voor de strooiwagens en de rijstijl aan te passen.

De ANWB waarschuwt eveneens voor gladde wegen door winterse buien. Vroeg op de maandagochtend lag er sneeuw op de A4 rond Den Haag. Er zijn meerdere ongelukken geweest door de gladheid. Zo botsten op de A20 bij Maasland twee auto's op elkaar nadat er een was gaan schuiven, aldus de ANWB. Op zondagavond waren er voornamelijk ongelukken op binnenwegen en raakten auto's van de weg.

Automobilisten zullen voor ze de weg op gaan maandag wellicht eerst de ruiten moeten krabben.