Clicky

 
Transport Online - De Jonge: planbare operaties landelijk uitgesteld, hulp Defensie

De Jonge: planbare operaties landelijk uitgesteld, hulp Defensie

De Jonge: planbare operaties landelijk uitgesteld, hulp Defensie
26-11-2021 14:15 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Zorgminister Hugo de Jonge heeft de zogeheten 'fase 2d' afgekondigd. Alle ziekenhuizen stellen planbare zorg uit en indien nodig en 'medisch aanvaardbaar' worden ook kritieke planbare operaties langer uitgesteld dan eigenlijk de bedoeling is. Dit om handen vrij te spelen voor zorg voor Covid-patiënten en op de intensive cares. Ook wordt de hulp van Defensie ingeschakeld.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding en het Landelijk Netwerk Acute Zorg hadden om de invoering van deze aanpak gevraagd. Dit is de laatste fase voor fase 3, die in de praktijk 'code zwart' betekent. Dan is er zelfs een tekort aan ic-bedden.

In de praktijk betekent dit, dat de "heup-, knie- en staaroperaties echt overal stoppen" om meer mensen aan de bedden te hebben waar acute zorg aan (corona-)patiënten moet worden geleverd. "We hebben iedereen nodig om zorg te blijven leveren", zegt De Jonge. Deze nieuwe stap heeft "vergaande gevolgen", geeft de zorgminister toe.

Uit een brief die de bewindsman naar de Kamer heeft gestuurd, blijkt dat ook bij poliklinieken afspraken worden uitgesteld "als dit personeel oplevert dat ingezet kan worden" voor meer acute zorg. De ic-capaciteit gaat omhoog naar 1150 bedden "en vervolgens naar 1350 ic-bedden". "Landelijk blijft het LCPS COVID-patiënten spreiden en er wordt maximaal ingezet op internationale samenwerking."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,135
Diesel1,822

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats