Clicky

 
Transport Online - Koning vraagt 4,2 miljoen subsidie tot 2028 voor Kroondomein

Koning vraagt 4,2 miljoen subsidie tot 2028 voor Kroondomein

Koning vraagt 4,2 miljoen subsidie tot 2028 voor Kroondomein
26-11-2021 12:05 | Binnenland | auteur ANP

ERMELO - Het Kroondomein heeft vrijdag een subsidieaanvraag van ongeveer 700.000 euro per jaar ingediend voor het beheer van een deel van het landgoed tot 2028. Tot nu toe kreeg koning Willem-Alexander, eigenaar van het bos, natuursubsidie voor het hele gebied op de Veluwe, maar dat mag niet meer omdat een deel van de bossen niet altijd open is voor publiek. Er is 4,2 miljoen euro subsidie voor zes jaar aangevraagd voor het deel van het Kroondomein dat altijd geopend is.

Ongeveer 1300 hectare bos is het hele jaar geopend. Zo’n 3400 hectare gaat in het najaar voor drie maanden dicht om de natuur rust te gunnen en te grote aantallen wild te reguleren door afschot, zegt rentmeester Arno Willems. De koning jaagt zelf hooguit één dagdeel in die periode, volgens Willems. Soms neemt hij gasten mee.

De koning kreeg tot nu toe 4,8 miljoen euro subsidie voor het hele landgoed. Dat de nu aangevraagde subsidie niet heel veel lager is komt volgens de rentmeester omdat de subsidiebedragen sinds de vorige aanvraag in 2015 zijn gestegen. De subsidie wordt gebruikt om de natuur in het gebied dat altijd open is te onderhouden. "Denk aan plaggen, zagen en bomen omhakken, maar ook aan beheer van de schaapskuddes en agrarisch natuurbeheer", aldus Willems.

Ongeveer 1600 hectare bos en hei op het Kroondomein is altijd gesloten. Daar is sprake van kwetsbare natuur die niet verstoord mag worden. Het deel van het landgoed dat altijd toegankelijk is voor recreatie ligt aan de randen van het domein. In die gebieden komen edel- en damherten, reeën en wilde zwijnen voor, zegt de rentmeester. Willems benadrukt dat het Kroondomein natuurwaarden altijd voor recreatie zal laten gaan.

De subsidieaanvraag wordt vrijdag ingediend bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) geeft de beschikking af. Minister Carola Schouten (LNV) heeft beloofd dat ze de Tweede Kamer informeert over de beoordeling van de aanvraag.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,206
Diesel2,079

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden