Clicky

 
Transport Online - Mogelijk besmettingen in België met variant uit zuidelijk Afrika

Mogelijk besmettingen in België met variant uit zuidelijk Afrika

Mogelijk besmettingen in België met variant uit zuidelijk Afrika
26-11-2021 11:35 | Coronavirus | auteur ANP

BRUSSEL - België onderzoekt twee mogelijke besmettingen met de verontrustende nieuwe variant van het coronavirus die in zuidelijk Afrika de kop heeft opgestoken. Of het inderdaad om B.1.1.529 gaat "is niet zeker, maar het kan wel", zegt de Belgische huisviroloog Marc Van Ranst.

Het is onduidelijk of het bijvoorbeeld om onlangs aangekomen reizigers zou gaan. Later op de dag of zaterdag komt er uitsluitsel, denkt Van Ranst. Maar hoe dan ook: "het nuchtere feit is dat deze variant waarschijnlijk reeds in heel beperkte mate aanwezig is in Europa", zegt hij. "Het kan bijna niet anders."

De stalen van de twee patiënten sprongen eruit, omdat de PCR-test daarbij niet zoals gewoonlijk werkte. Dat wijst erop dat de twee besmet zijn met een mutant, al kan het ook een al bekende zijn.

Grote nieuwe zorg

De nieuwe Zuid-Afrikaanse coronavariant lijkt nog besmettelijker dan de Delta-variant die op het ogenblik de Europese Unie in grote problemen brengt, zegt Van Ranst, die de Belgische autoriteiten adviseert over het coronabeleid. Mogelijk zijn de beschikbare coronavaccins er ook minder goed tegen opgewassen, doordat de variant op veel verschillende onderdelen afwijkt van die waarop de vaccins zijn afgestemd.

"Dit is een grote nieuwe zorg", zegt Van Ranst. De nieuwe variant is volgens hem het gesprek van de dag onder zijn vakgenoten. "De pandemie is een dik boek, en we hebben nog lang niet het laatste hoofdstuk opengeslagen."

Luchthavens

EU-landen met goede luchtverbindingen met zuidelijk Afrika kunnen zich als eerste opmaken voor de komst van de nieuwe variant, verwacht Van Ranst. Onder andere Schiphol, het Londense Heathrow en het Duitse Frankfurt verwelkomden normaliter veel vluchten uit de regio. Nederland en andere EU-landen hebben dit vliegverkeer inmiddels in principe stilgelegd.

In Israël en Hongkong is de variant inmiddels al opgedoken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden