Clicky


Vrouw veroordeeld voor misbruiken identiteit voor verzekeringsgeld

Vrouw veroordeeld voor misbruiken identiteit voor verzekeringsgeld
25-11-2021 20:08 | Misdaad | auteur Redactie

ZWOLLE - Een 48-jarige vrouw is veroordeeld voor het misbruiken van de identiteit van een andere vrouw, om toegang te krijgen tot het geld van haar uitvaartverzekering. Haar partner, ex-vriend van het slachtoffer, hielp daarbij. De vrouw deed zich in 2017 voor als het slachtoffer en liet het verzekeringsgeld op haar eigen rekening storten. Ook maakte de vrouw zich schuldig aan valsheid in geschrifte en smaad. Ze krijgt een taakstraf van 120 uur opgelegd, waarvan 60 uur voorwaardelijk. De rechtbank Overijssel spreekt haar vrij van twee andere ten laste gelegde feiten.

De vrouw beëindigde samen met haar toenmalige 48-jarige partner de uitvaartverzekering van de ex van de man. De vrouw deed zich tegenover de medewerkers van de verzekeringsmaatschappij voor als het slachtoffer. Zo vulde ze een wijzigingsformulier in en ondertekende die met een vervalste handtekening en maakte zij een speciaal mailadres aan, met daarin de naam van het slachtoffer. Dit mailadres gebruikte ze voor de communicatie met de verzekeringsmaatschappij. Het afkoopbedrag van de uitvaartverzekering liet zij vervolgens op haar eigen rekening storten. De 48-jarige man is voor zijn rol veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 30 uur.

Smaad als verdediging tegen Alberto Stegeman

Daarnaast is de vrouw schuldig aan het plegen van smaad. Op een website beschuldigde zij in november 2017 één van haar andere ex-partners van bijvoorbeeld mishandeling, het plunderen van haar rekening en het met kattenpoep besmeuren van haar spullen. Deze verhalen deelde zij volop op sociale media. Hiermee tastte ze opzettelijk de goede naam en eer van die man aan.

Volgens de vrouw wilde zij zich met deze blogs verdedigen tegen een komende uitzending van Alberto Stegeman op 3 december 2017. Zij verwachtte dat de man daar slechte dingen over haar zou zeggen. De rechtbank ziet dat zowel de vrouw als de man een aandeel hebben in deze uit de hand gelopen situatie. Toch is de vrouw de strafbare grens over gegaan door deze teksten online te delen en mensen op te roepen om het te lezen.

Vrijspraken

De vrouw is vrijgesproken van andere vormen van valsheid in geschrifte en oplichting. Volgens het Openbaar Ministerie zou zij in 2017 een valse handtekening hebben gezet om het verzekeringsgeld van een ander slachtoffer te krijgen. Ook zou zij in 2013 een telefoonabonnement hebben afgesloten op naam van een ander. Voor deze beschuldigingen bevat het dossier onvoldoende wettig en overtuigend bewijs.

Lagere straf door lange duur

De uiteindelijk opgelegde straf valt lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie. Dat komt omdat de vrouw is vrijgesproken van een aantal beschuldigingen, maar ook omdat de strafzaak te lang heeft geduurd. Het eerste verhoor bij de politie was al in 2017 en het onderzoek was in 2018 afgerond. Daarna is kennelijk nodeloos lange tijd niets gebeurd, concludeert de rechtbank. Pas op 11 november 2021 kwam de zaak op zitting.

Legt schuld bij slachtoffers

Tijdens de zitting bleek dat de vrouw haar daden - na al die jaren - nog steeds rechtvaardigt door de schuld bij de slachtoffers te leggen. De rechtbank ziet dan ook dat er een voorwaardelijke straf nodig is als stok achter de deur. Dit moet er voor zorgen dat de vrouw niet nog eens de fout in gaat. Daarom legt de rechtbank een taakstraf op van 120 uur, waarvan 60 uur voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar.