Clicky

 
Transport Online - Deense journalistenbond raadt af om naar WK in Qatar te gaan

Deense journalistenbond raadt af om naar WK in Qatar te gaan

Deense journalistenbond raadt af om naar WK in Qatar te gaan
25-11-2021 20:06 | Buitenland | auteur ANP

De Deense vakbond voor journalisten raadt verslaggevers af om naar Qatar te reizen in aanloop naar het WK voetbal. De Dansk Journalistforbund doet deze oproep donderdag, nadat twee Noorse journalisten zonder duidelijke reden in de Golfstaat werden aangehouden en meer dan een etmaal werden vastgezet.

De Deense journalistenbond is bang dat te kritische journalisten hard worden aangepakt in Qatar, dat niet bekendstaat om zijn grote persvrijheid. Een woordvoerder waarschuwt journalisten dat zij in de gevangenis kunnen belanden of zelfs kunnen verdwijnen.

De Noorse journalisten werden opgepakt omdat zij een gesprek wilden voeren met een ex-medewerker van het WK die kritiek durfde te uiten op de organisatie. Ook de man zelf is gearresteerd.

De Nederlandse Vereniging voor Journalisten NVJ gaat nog niet zo ver als de Deense collega's, maar waarschuwt Nederlandse journalisten die naar het WK afreizen wel dat zij zich moeten realiseren dat "dit land persvrijheid niet hoog in het vaandel heeft staan". De NVJ denkt erover om, samen met de Nederlandse Sport Pers, een advies op te stellen voor Nederlanders die naar Qatar afreizen om het toernooi te verslaan.

Dat de Golfstaat het WK mag organiseren is al langer omstreden. Het ligt onder meer gevoelig dat arbeidsmigranten uit Zuidoost-Azië er onder slechte omstandigheden moesten werken aan de futuristische stadions.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,349
Diesel2,107

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 16 mei t/m zondag 22 mei

Alle Rijverboden