Clicky


Dodelijke crash met 256 kilometer per uur: zes jaar cel geëist

Dodelijke crash met 256 kilometer per uur: zes jaar cel geëist
24-11-2021 14:32 | Binnenland | auteur ANP

UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag zes jaar cel geëist tegen een 22-jarige Utrechter voor het dodelijke ongeval dat hij op 23 december vorig jaar op de snelweg A2 bij Nieuwegein veroorzaakte. Hij reed minstens 256 kilometer per uur toen zijn auto een klapband kreeg en tegen de auto van een 20-jarige vrouw uit Nieuwegein reed. Zij overleed ter plekke.

Na de crash gingen Marco van D. en de drie andere inzittenden van de auto er lopend vandoor. De snelle Audi RS6 waarmee hij het fatale ongeluk veroorzaakte, was gehuurd in Duitsland. De verdachte en de andere inzittenden werden dezelfde avond nog opgespoord en gearresteerd.

"We gingen een rondje rijden en ik wilde uitproberen hoe hard de auto kon. Het was een stomme en impulsieve actie", zei de verdachte woensdag in de rechtbank van Utrecht. Op sommige momenten, tot vlak voor de klapband, zou hij boven de 300 hebben gereden. Behalve de celstraf werd ook een rijontzegging van tien jaar geëist.

De politie gaat er vanuit dat het viertal dat in de auto zat voorbereidingen aan het treffen was om met de snelle Audi een plofkraak te gaan plegen in Duitsland. Volgens de officier van justitie wordt het viertal daar later nog voor vervolgd. Het onderzoek in die zaak loopt nog.

De verdachten konden snel na het ongeluk worden opgepakt omdat ze hun vlucht later voortzetten in een auto van een van hen. Die eigenaar van die Volkswagen Polo werd al langere tijd afgeluisterd omdat de politie vermoedde dat de vier mannen plannen voor een plofkraak in Duitsland maakten. Enkele uren na de klap hadden de mannen het over het ongeluk en de dode die was gevallen.

In de gecrashte auto vond de politie drie jerrycans met benzine. De auto was voor duizend euro gehuurd in Duitsland en contant betaald. Volgens afgeluisterde gesprekken zou er een testrit volgen om te zien hoe snel de auto was. Ook werd gezegd dat "alles klaar" was en dat "Marco de explosieven regelt".

Tijdens de rechtszaak woensdag wilde verdachte Marco van D. niks zeggen over de plannen voor een plofkraak. De rechtbank doet op 8 december uitspraak over de dodelijke aanrijding.