Clicky

 
Transport Online - Politiebond: voor handhaven 1,5 meterregel meer mensen nodig

Politiebond: voor handhaven 1,5 meterregel meer mensen nodig

Politiebond: voor handhaven 1,5 meterregel meer mensen nodig
23-11-2021 20:10 | Coronavirus | auteur ANP

AMSTERDAM - De politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben op korte termijn meer mensen nodig om te kunnen controleren of mensen zich houden aan de 1,5 meterregel. Dat zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politiebond ACP, in reactie op het bericht dat het vanaf woensdag 24 november weer verplicht is om 1,5 meter afstand te houden.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid meldde dat de politie en boa's vanaf 24 november weer kunnen handhaven op de 1,5 meterregel. Volgens Van de Kamp is het gezien de onderbezetting bij de politie niet "realistisch" om te verwachten dat het verplicht houden van afstand goed kan worden gecontroleerd.

Ook Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA ACP, noemt de regel moeilijk te handhaven vanwege personeelstekorten. "Ik begrijp het besluit, maar voor boa's is dit een opdracht die niet is uit te voeren", aldus Gerrits. "We hebben er simpelweg de mensen niet voor en komen handen tekort." Daarnaast wijst Gerrits erop dat boa's terughoudend zullen zijn met het opleggen van boetes. "Mensen zullen weer aan de maatregel moeten wennen, dus ik denk dat het de eerste dagen voornamelijk aanspreken en attenderen is."

Dat denkt ook Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond. "Deze verplichting overvalt ons allemaal, ook de boa’s. Dus het is niet zo dat er vanaf morgen snoeihard gehandhaafd gaat worden", aldus de voorzitter. "Deze handhaving gaat ten koste van andere dingen, er staan geen extra mensen voor klaar." Kuin denkt verder dat er eerst weken communicatie vanuit de overheid voor nodig is voordat mensen de urgentie en de noodzaak inzien. "Met handhaving alleen los je het niet op."

De verplichting geldt niet voor mensen die tot één huishouden behoren. Ook op plekken waar het coronatoegangsbewijs wordt gevraagd, is afstand houden niet verplicht. Er zijn ook plekken waar het niet goed mogelijk is om 1,5 meter uit elkaar te blijven. Daar kunnen andere maatregelen gelden, zoals een mondkapjesplicht.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,206
Diesel2,079

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden