Clicky

 
Transport Online - Elektriciteitsprijzen weer omhoog door koud winterweer

Elektriciteitsprijzen weer omhoog door koud winterweer

Elektriciteitsprijzen weer omhoog door koud winterweer
23-11-2021 19:41 | Financieel | auteur ANP/BLOOMBERG

AMSTERDAM - De elektriciteitsprijzen op de zogeheten kortetermijnmarkt in Europa gaan weer omhoog nu er koude lucht uit het poolgebied wordt aangevoerd, wat zorgt voor lagere temperaturen. In delen van Duitsland stegen de prijzen bijna tot het hoogste niveau ooit, nadat sommige delen van het land kampten met temperaturen die onder nul zakten. Ook in Frankrijk, maar ook Nederland, zakte het kwik in sommige gebieden tot onder het vriespunt.

Door het koudere weer is er een grote behoefte aan energie. Dat gebeurt op het moment dat de prognoses voor de opwekking van windenergie in Frankrijk, Duitsland en Nederland minder zijn. De koudegolf wordt gezien als een eerste test voor de manier waarop de energiesystemen, die al onder druk staan, bestand zijn tegen het hogere energieverbruik deze winter.

De beperkte aardgasvoorraden en lage opslagniveaus hebben ervoor gezorgd dat de prijzen voor gas en stroom de lucht in zijn geschoten. De prijspiek veroorzaakte chaos op de energiemarkten in heel Europa. Volgens weerkenners zal de temperatuur tot begin december lager zijn dan normaal in West-Europa. Daarmee neemt de vraag toe, wat in combinatie met de mindere windenergieopbrengsten voor hogere prijzen zorgt.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,430
Diesel2,282

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 4 juli t/m zondag 10 juli

Alle Rijverboden