Clicky

 Raad van State wil snel oordelen over kap Sterrebos bij Nedcar

Raad van State wil snel oordelen over kap Sterrebos bij Nedcar
23-11-2021 12:11 | Algemeen | auteur ANP

DEN HAAG - De Raad van State houdt op 13 januari een zitting over de voorgenomen kap van het Sterrebos naast autofabriek Nedcar bij Born. VDL wil ruim 7 hectare daarvan kappen om uitbreiding van de fabriek mogelijk te maken, voor het geval zich een nieuwe klant aandient. Actiegroep de Groene Sporenwolf en een andere betrokkene had daartegen bezwaar gemaakt, en in een tussentijdse uitspraak heeft de afdeling bestuursrecht van de RvS de kap van het bos verboden totdat er een definitieve uitspraak komt.

De Raad wil zo snel mogelijk tot een uitspraak komen om helderheid en duidelijkheid te verschaffen aan de betrokken partijen, aldus een woordvoerster. Daarom zijn de betrokken partijen voor de zitting van 13 januari uitgenodigd. Ook weer zo snel mogelijk na deze zitting wil de Raad uitspraak doen.

Eigenlijk hadden VDL en de provincie Limburg al begin november met de kap van ruim 7 hectare bos willen beginnen, maar de Raad van State haalde daar in een spoeduitspraak een streep door. VDL moet de definitieve uitspraak afwachten voor er gekapt wordt. VDL heeft daar naar eigen zeggen haast mee, omdat slechts een beperkt deel van het jaar gekapt mag worden. Om te voorkomen dat overwinterende vleermuizen in holle bomen gaan nestelen, heeft het bedrijf zo'n 180 bomen in het bos ingepakt met folie.

Actiegroep De Groene Sporenwolf vindt dat het bos niet gekapt mag worden. Het bos is volgens de actiegroep ecologisch waardevol.

VDL Nedcar wil met de boskap het voor mogelijke nieuwe klanten in de toekomst aantrekkelijker maken om te investeren in de fabriek. In Born worden nu auto’s voor BMW gemaakt, maar het contract met de Beierse autogigant loopt in 2023 af. Nedcar is op zoek naar alternatieven, en wil een snelle uitbreiding mogelijk maken mocht dat nodig zijn. Daarvoor moet in de visie van VDL eerst een groot deel van het bos verdwijnen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,174
Diesel1,974

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats