Clicky


Vier op de tien Nederlanders willen autovrije stadscentra

Vier op de tien Nederlanders willen autovrije stadscentra
23-11-2021 11:34 | Binnenland | auteur Redactie

'S-HERTOGENBOSCH - 41 procent van de Nederlanders vindt dat stadscentra van grote steden alleen nog toegankelijk zouden moeten zijn voor fietsers en openbaar vervoer. Dit blijkt uit Smart Mobility, een grootschalig onderzoek van Multiscope onder ruim 3.000 Nederlanders.

Opvallend is dat gepensioneerden vaker de voorkeur hebben voor een autovrij stadscentrum (48 procent) dan 18- tot 35-jarigen (40 procent). De meeste 18- tot 35-jarigen zien de auto nog wel graag in het stadscentrum terug (46 procent). Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan bij bijvoorbeeld gezinnen en samen- of alleenwonende 50-plussers (40 procent).

Wanneer het gaat om stedelijk beleid geven alleen gezinnen met een modaal of hoger inkomen het autovrij maken van bepaalde gebieden een redelijk hoge prioriteit. Toch zien deze gezinnen liever meer ruimte voor fietsers en meer fietspaden (53 procent). Jongeren zien meer urgentie in beter OV (42 procent), terwijl ouderen (53 procent) en gepensioneerden (50 procent) liever meer fietspaden zien. Zes op de tien Nederlanders vindt het een goed idee om in nieuw te bouwen woonwijken ruimte te maken voor deelmobiliteit. Denk hierbij aan vaste parkeerplaatsen en oplaadplekken voor elektrische deelauto’s, e-bikes of elektrische scooters.

Er is weinig steun voor het verplaatsen van Schiphol naar een eiland op zee. 41 procent van de Nederlanders ziet dit niet zitten. In nabijgelegen steden Haarlem en Amsterdam, waar men met meer vliegverkeer te maken heeft, wil een meerderheid (54 procent in Amsterdam en 51 procent in Haarlem) geen verplaatsing van de luchthaven.