Clicky

 
Transport Online - Ziekenhuizen bereiden zich voor op code zwart

Ziekenhuizen bereiden zich voor op code zwart

Ziekenhuizen bereiden zich voor op code zwart
22-11-2021 17:49 | Coronavirus | auteur ANP

DEN HAAG - Ziekenhuizen zijn begonnen met de voorbereidingen op de zogenoemde code zwart. Het Radboudumc in Nijmegen en het Rotterdamse Erasmus MC zijn net als eerder in de coronacrisis bezig medewerkers bij te scholen over de patiëntselectie die zij moeten maken als ziekenhuizen niet meer alle acute zorg kunnen leveren. Ook het Maastricht UMC+ heeft de protocollen er weer bij gepakt. Het Amsterdam UMC zegt dat hun mensen al voorbereid zijn.

Code zwart wil zeggen dat alle reguliere zorg in de ziekenhuizen is gestopt en dat er alleen nog acute zorg wordt verleend. Zorgverleners bepalen op basis van een proces dat triage heet welke patiënt ze wel en niet gaan behandelen. Die situatie wordt landelijk uitgeroepen door de minister van Volksgezondheid. Die zei, evenals voorzitter van de Landelijk Netwerk Acute Zorg Ernst Kuipers, maandag al dat we nog ver van dat scenario verwijderd zijn. De beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) zei eerder op de dag juist dat code zwart niet ver weg meer is.

Het Radboudumc, Erasmus MC en Amsterdam UMC hebben zogeheten triagecommissies. Dat zijn groepjes met artsen die kijken naar de selectiecriteria voor het opnemen van patiënten, mocht niet iedereen meer in een ziekenhuis zorg kunnen krijgen. Het Radboud-ziekenhuis en Erasmus MC zijn sinds een aantal dagen weer bezig medewerkers de protocollen bij te brengen. Ook in Maastricht gebeurt dat.

Volgens een woordvoerster van het Erasmus MC wordt tijdens die trainingen gekeken naar welke medische overwegingen centraal staan. "Wat is de levensverwachting na een eventuele behandeling? Welke patiënt heeft daarin de beste kans? Voor iedere arts zijn dit heel ingrijpende beslissingen en een verschrikkelijke nachtmerrie." Er zouden bij het Rotterdamse ziekenhuis 25 artsen in de teams zitten die bij de triage kunnen helpen. "Maar alle medisch specialisten worden geacht kennis te hebben van de protocollen."

Een woordvoerder van het Maastricht UMC+ vertelt dat een triagecommissie bestaat uit zorgverleners die onafhankelijk over patiënten kunnen oordelen. Dat wil zeggen dat ze nooit beslissen over patiënten van wie ze zelf hoofdbehandelaar zijn. Momenteel wordt bekeken wie er in de commissie komt en in hoeverre deze mensen daar opgeleid voor moeten worden.

Het Amsterdam UMC zegt dat het voorbereid is op code zwart. "Onze triagecommissie staat paraat, maar we zijn geen oefeningen aan het doen."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,084
Diesel2,084

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden