Clicky


Nieuwe maatregelen hebben minder verkeer tot gevolg

Nieuwe maatregelen hebben minder verkeer tot gevolg
22-11-2021 17:30 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - Nederlanders laten hun auto vaker staan sinds het advies geldt om alleen naar kantoor te gaan als het niet anders kan. Vorige week waren er op werkdagen zo'n 8 procent minder personenauto's op de weg. Op de vrijdag daarvoor paste de regering het thuiswerkadvies aan om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat meldt het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW), dat ook een afname van de files registreert.

Maar er rijden nog lang niet zo weinig personenauto's op de weg als op het dieptepunt in april 2020, tijdens de eerste lockdown. De verkeersdrukte zou tijdens werkweken nog ongeveer moeten halveren om dat niveau te bereiken.

Het aantal files ging vorige week tijdens werkdagen ongeveer door de helft. De onderzoekers hebben hierbij gekeken naar de filezwaarte. Dat berekenen ze door het aantal minuten file te vermenigvuldigen met het aantal kilometers.

Ook de rij voor de koffieautomaat is korter geworden. Google registreerde namelijk dat minder mensen zich vorige week vertoonden op kantoor. De werkplekken waren ruim 3 procent rustiger dan een week eerder. Het internetbedrijf heeft dit gemeten door de bewegingen van gebruikers van zijn kaartendienst Maps te volgen.

Mensen reisden vorige week ook minder met het openbaar vervoer, laten cijfers van ov-chipkaartbedrijf Translink zien. Op werkdagen checkten gemiddeld ruim 5 procent minder mensen in bij een trein, bus, metro of tram.

De filezwaartecijfers in de onderstaande grafiek geven het werkdaggemiddelde van de betreffende week weer op etmaalniveau en voor de ochtend- en avondspits.