Clicky


Ebusco tekent vierde contract met grootste Scandinavische OV operator

Ebusco tekent vierde contract met grootste Scandinavische OV operator
22-11-2021 11:58 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

DEURNE – Ebusco, pionier en koploper in de ontwikkeling van elektrische bussen en oplaadsystemen heeft opnieuw een contract ondertekend met Nobina in Denemarken. De grootste openbaar vervoer operator in Scandinavië neemt voor de Greater  Kopenhagen regio 22 emissievrije Ebusco 2.2 bussen af, alsmede de bijbehorende laadinfrastructuur. Levering staat gepland voor eind 2022.

Ebusco is sinds maart 2021 actief op de Deense markt toen de eerste order met Nobina werd getekend. Deze vierde order illustreert de succesvolle samenwerking tussen Ebusco en Nobina, de grootste openbaar vervoerorganisatie van Scandinavië.

De 22 Ebusco 2.2. bussen zullen eind volgend jaar geleverd worden en gaan rijden in de regio rond Kopenhagen (‘Greater Copenhagen”) waar Movia als overheidsbedrijf verantwoordelijk is voor het uitgeven van het openbaar vervoer. Naar verwachting zullen deze bussen 110.000 km per jaar rijden, wat over de looptijd van het contract zal leiden tot meer dan 22 miljoen kilogram CO2-reductie en 37.000 kilogram stikstof reductie.

Samen met de eerder gewonnen tenders heeft Nobina in totaal 79 Ebusco 2.2. bussen besteld, waarvan 13 bussen voor de Greater Copenhagen regio binnenkort worden uitgeleverd. De 29 Ebusco 2.2 bussen voor de regio Kolding (waar Sydtrafik het verantwoordelijke overheidsbedrijf is) zijn momenteel in productie. Daarnaast heeft Nobina 15 Ebusco 2.2 bussen besteld voor Roskilde en Frederikssund.

Peter Bijvelds, CEO van Ebusco, licht toe: “We zijn verheugd dat we de eerder gewonnen aanbesteding hebben bezegeld met een officieel getekend contract. Denemarken is een van de koplopers in de overgang naar emissievrij openbaar vervoer. Nobina speelt daar als grootste openbaar vervoer operator een leidende rol in, en we zijn trots dat Movia, als verantwoordelijk overheidsbedrijf, voor de derde keer gekozen heeft voor de combinatie Nobina-Ebusco.”

De lage TCO, in combinatie met het robuuste totale ecosysteem waren voor Nobina belangrijke overwegingen om opnieuw voor Ebusco te kiezen. Ook kan Ebusco het totale onderhoud voor haar rekening nemen. In combinatie met het leveren van bussen en laders biedt Ebusco hier een echte MaaS (Mobility as a Service) oplossing.

De dubbelladers van Ebusco, waarbij slechts één lader per twee bussen nodig is, bieden zowel flexibiliteit als een kostenvoordeel. Bovendien kunnen de bussen dankzij de slimme laadtechnologie tijdens het laden in het depot worden verwarmd, wat comfort biedt en waardoor de bus haar volledige capaciteit kan inzetten voor de km range. Het innovatieve batterijpakket beschikt over een capaciteit van meer dan 500 kWh, waarmee de single charge range van de bussen is vergroot naar circa 500km.

Jens Råsten, Fleet Managervan Nobina licht toe: “We investeren in nieuwe elektrische bussen en streven ernaar onze vloot te transformeren naar 100% bussen op basis van hernieuwbare energie. Wij dagen onze leveranciers uit om ons hierin te ondersteunen met innovatieve oplossingen. De robuuste product- en dienstenportefeuille van Ebusco past perfect in onze ambitie om onze klimaat- en milieuvoetafdruk zo klein mogelijk te houden. Dat Ebusco zowel bussen, laders en onderhoud aan kan bieden, zorgt voor een single point of contact waardoor onze risico’s tot een minimum beperkt worden.”