Clicky


Consumentenvertrouwen daalt verder

Consumentenvertrouwen daalt verder
22-11-2021 09:01 | Financieel | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - De stemming onder consumenten is in november 2021 verder verslechterd, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -19, tegen -10 in oktober 2021. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechterde. Het consumentenvertrouwen lag in november op hetzelfde niveau als in de eerste maanden van dit jaar.

Met -19 lag het consumentenvertrouwen in november onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Consumenten opnieuw pessimistischer over economisch klimaat

Consumenten waren in november pessimistischer over de economie dan in oktober. De deelindicator economisch klimaat ging van -14 naar -28. Consumenten waren zowel negatiever over de economie in de komende twaalf maanden als over de economie in de afgelopen twaalf maanden.

Koopbereidheid verder omlaag

De koopbereidheid kwam in november uit op -14, tegen -7 in oktober. Consumenten waren zowel negatiever over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden als over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden. Ook vonden ze de tijd voor het doen van grote aankopen ongunstiger.