Clicky

 
Transport Online - Veel fraude met de bestuurderskaart tijdens Deense controle

Veel fraude met de bestuurderskaart tijdens Deense controle

Veel fraude met de bestuurderskaart tijdens Deense controle
19-11-2021 10:55 | Controles | auteur Redactie

Tijdens een controle van vrachtwagens heeft de Deense politie afgelopen maandag meerdere gevallen van fraude met de bestuurderskaart beboet. Hoge boetes en intrekking van het rijbewijs staat deze overtreders van de rij- en rusttijdenwet te wachten, aldus de Deense politie.

De controle vond plaats op de snelweg Køge Bay bij Karlslunde Rasteplads. De controle vond tegelijkertijd plaats bij de rustplaatsen in beide richtingen. In totaal zijn 55 vrachtwagens gecontroleerd, waarvan 20 buitenlandse.

Een Deense chauffeur wordt verdacht van vijf gevallen van valsheid in geschrifte omdat hij twee bestuurderskaarten gebruikte. In eerste instantie ontkende de chauffeur dat hij met twee kaarten reed maar na een grondige controle van de cabine werd een tweede bestuurderskaart gevonden die niet van de chauffeur van de vrachtwagen was.

Later hield de politie een andere Deense chauffeur tegen die een vrachtwagen bestuurde met een verlopen bestuurderskaart.
De politie controleert altijd de rij- en rusttijd tot 28 dagen terug, en in totaal 14 dagen tijdens de controleperiode had de bestuurder met de ongeldige kaart gereden. Zijn bestuurderskaart was zelfs als verloren opgegeven. Zowel de chauffeur als het bedrijf kunnen nu een hoge boete verwachten. De chauffeur kreeg direct een rijverbod en het transportbedrijf moest een nieuwe chauffeur naar de locatie sturen om de vrachtwagen over te nemen.

Aan het eind van de dag werd een buitenlandse chauffeur aangehouden in een Deense vrachtwagen. Bij controle van zijn bestuurderskaart bleek dat hij met twee verschillende kaarten had gereden, die in twee verschillende landen waren afgegeven. Het is uiteraard verboden wanneer meerdere kaarten aan dezelfde persoon worden afgegeven.

Daarnaast had de chauffeur opvallende voorbeelden van overtredingen van zijn rij- en rusttijd, aangezien hij op één dag een dagelijkse rijtijd van 23 uur had gehad. Het maximaal toegestane is tien uur vóór het nemen van een dagelijkse rust van ten minste negen uur. Een andere dag had hij slechts een dagelijkse verminderde rust van twee uur en 51 minuten gehad. De bestuurder erkende de overtredingen en kan een juridische nasleep verwachten waar een claim voor intrekking van het rijbewijs zal worden ingediend.

De vervoerders, als verantwoordelijken voor het rijden van de chauffeur, kunnen in deze gevallen eveneens fikse boetes verwachten.

"Er waren veel gevallen waarin met de bestuurderskaart werd gefraudeerd. Het is verontrustend en een teken dat er op dat gebied behoefte is aan controle. Dit zijn echt ernstige gevallen. Een vermoeide chauffeur kan echt een gevaarlijke combinatie zijn met zo'n groot voertuig", zegt politiecommissaris Henrik Fobian, hoofd van Tungvognscenter Øst bij de Deense politie.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,961
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions