Clicky

 
Transport Online - Een weerbare transportsector tegen georganiseerde criminaliteit

Een weerbare transportsector tegen georganiseerde criminaliteit

Een weerbare transportsector tegen georganiseerde criminaliteit
19-11-2021 10:25 | Criminaliteit | auteur Redactie | Esther van der Wal

VLISSINGEN/BREDA/TILBURG/MOERDIJK - De regio Zeeland-West-Brabant is een groot logistiek knooppunt tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam, maar heeft ook de nodige eigen logistieke knooppunten zoals de havens van Vlissingen en Moerdijk. Deze worden niet alleen gebruikt voor transport van legale goederen, maar helaas ook illegale goederen, zoals drugs en wapens. Deze vorm van criminaliteit brengt geweld met zich mee en ondermijnt de transportsector en de overheid.

Om dit tegen te gaan is er vanaf vorig jaar onder de vlag van het programma TFOC (Transport Facilitated Organized Crime) speciale aandacht voor het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportsector. Samen met de branche werken politie, Openbaar Ministerie, Douane, Belastingdienst,Koninklijke Marechaussee en gemeenten aan het weerbaar maken van chauffeurs, ondernemers en andere belangrijke spelers in de logistieke sector tegen criminele inmenging.

Preventie, controle en opsporing

De TFOC aanpak faciliteert een samenwerking tussen verschillende overheidsdiensten en de sector. Daarbij zette we ook afgelopen week opnieuw in op preventie, controle en opsporing. Door verschillende partners werden transportbedrijven bezocht. Er werden 12 integrale controles uitgevoerd en 17 vrachtwagencontroles gedaan langs de snelweg.

Douaniers en agenten gingen met chauffeurs en ondernemers in gesprek onder het mom van ‘Coffee with a Cop’ over de criminele inmenging en de risico’s die dat met zich meebrengt. 40 liter koffie ging er doorheen rondom het MultiMediaLab van de politie dat afgelopen week in Moerdijk, Breda en Vlissingen werd ingezet.

De branche leert signalen van criminaliteit herkennen en hoe deze te melden. Hierdoor zijn afgelopen jaar 20 meldingen van ondernemers binnen gekomen. Deze meldingen leidde tot 4 inbeslagnames van enkele honderden kilo’s verschillende soorten drugs zoals cocaïne (540 kg) en heroïne (25 kg). Ook werden zo’n 46 miljoen illegale sigaretten in beslag genomen. Door samenwerking met de sector werd ook een gestolen trailer binnen 24 uur door chauffeurs in Duitsland teruggevonden.

Innovatie

Afgelopen week werd de serious game Operatie Zelos gelanceerd. Dit spel speel je door de ogen van een vrachtwagenchauffeur en planner en je krijgt op belangrijke momenten keuzes voorgelegd. In ongeveer 20 minuten speel je richting verschillende ontknoping die afhankelijk zijn van de keuze van de speler. Wat kies jij?

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,206
Diesel2,079

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden